Hlavní obsah

Ostrava uvidí dráhové loučení olympijského vítěze Faraha

Ostrava
Aktualizováno

Unikátní příležitost vidět naposledy běžet na dráze fenomenálního britského běžce Mo Faraha budou mít diváci na letošní Zlaté tretře v Ostravě. Čtyřnásobný olympijský vítěz a pětinásobný mistr světa na dlouhých tratích se ve středu 28. června představí na své oblíbené desetikilometrové distanci.

Foto: Meissner Martin, ČTK

Další hvězdou atletického mítinku Zlatá tretra je britský vytrvalec Mo Farah - archivní snímek z LOH 2016.

Článek

„Slyšel jsem, že atleti v Ostravě dosahují kvalitní výkony a věřím, že počasí bude spolupracovat a také já zaběhnu rychlý čas. Hlavním cílem roku 2017 je pro mě mistrovství světa v Londýně a Ostrava bude dobrou příležitostí dosáhnout kvalitního výkonu v přípravě na tento šampionát," řekl evropský rekordman na této trati.

Farah se na dráhové desítce představí v Evropě mimo evropský či světový šampionát úplně poprvé a zřejmě i naposledy. „Od roku 2018 přechází na běhy na cestě a všichni jsou zvědaví, jak to zvládne. Ještě předtím ale chtěl běžet jednu rychlou desítku na dráze a jsme velmi potěšeni, že si vybral právě Ostravu, kde se představí v Memoriálu Emila Zátopka," uvedl sportovní manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

Jeden z nejlepších běžců atletické historie se do Ostravy vrátí po devíti letech. V roce 2008 běžel na Zlaté tretře pět kilometrů a skončil sedmnáctý. „Snažíme se do Ostravy pokaždé přilákat nějaké budoucí hvězdy, ale v tomto případě musím přiznat, že jsme spíše vyhověli manažerovi Rickymu Simmsovi, který nás požádal, aby směl s Usainem Boltem přijet i Farah. No a nakonec je z něj taková hvězda," pousmál se Juck.

Účast na Zlaté tretře přislíbil i Bolt

Běh na deset tisíc metrů byl v programu Zlaté tretry naposledy v roce 2004 a Keňan Kenenisa Bekele tehdy v Ostravě zaběhl světový rekord 26:29,31 minut. Farah je od roku 2011 držitel evropského rekordu 26:46,57 minut. „Rekord ale není Farahův cíl. V každém případě chce ale běžet hluboko pod 27 minut. Koncem června by mělo být relativně teplo, takže předpokládáme, že Memoriál Emila Zátopka zařadíme do závěrečné části programu," řekl Juck.

Farah je třetí olympijský vítěz z Ria, který se v Ostravě představí. K hvězdám mítinku bude patřit také americký trojskokan Christian Taylor či německý oštěpař Thomas Röhler. Že se do Ostravy vrátí, přislíbil už loni v květnu také sprinter Usain Bolt, start na červnové tretře ale zatím nepotvrdil.

Reklama

Související témata: