Hlavní obsah

Hrubou zradila záda, přesto vyrovnala letošní maximum. Bude to lepší, věří výškařka

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Čtvrtou příčku získala za vyrovnané letošního maximum 190 centimetrů na silně obsazené Beskydské laťce v Třinci brněnská výškařka Michaela Hrubá. Stejnou pozici vybojovala i v celkovém hodnocení Mezinárodní výškařské tour, jejíž první závod se konal ve středu v Banské Bystrici. Tam se osmnáctiletá Hrubá umístila za 189 centimetrů šestá. „Nešlo mi rozeskakování, na 184 centimetrech mě pak seklo v zádech. Dopadlo to ještě dobře," smála se Hrubá.

Foto: Jan Kucharčík

Spokojená výškařka Michaela Hrubá (ilustrační foto)

Článek

V Třinci jste útočila na 192 centimetrů, což jste letos ještě neskočila. První pokus byl těsný, zbylé dva jste ale zabrzdila ještě před odrazem. Co se stalo?

Ten první pokus vypadal fakt dobře, tam chybělo jenom štěstí. U těch dalších dvou pokusů jsem běžela moc v předklonu. Hodně jsem chtěla a takhle to dopadlo. Ale na to, jak ten závod vypadal ze začátku, to dopadlo dobře. Nešlo mi to v rozeskakování, na 184 centimetrech mě seklo v zádech. Něco se mi zablokovalo mezi žebry, tak jsem měla trochu problémy a dávala jsem se vzadu do kupy. Ale na to se samozřejmě nemůžu vymlouvat.

Obhajovala jste vítězství. Je čtvrté místo zklamání?

Vůbec ne. Jsem tady potřetí a tenhle závod byl kvalitou soupeřek asi nejtěžší, protože Ukrajinky se od minulého roku hodně zlepšily, je tady i olympijská vítězka. Takže ta kvalita je vyšší, než minule.

V úterý vás čeká Ostravská laťka, která je součástí Czech Indoor Gala? Budou záda v pořádku?

Jedeme hned po Třinci domů, takže se pokusím s fyzioterapeutem dát dohromady. Doufám, že to bude v pohodě. Nemyslím si, že by to mělo být něco hrozného. Skákat se s tím dalo, ale samozřejmě to nemůžu pokoušet, tak uvidíme

Loni jste v Třinci skočila 194 centimetrů, letos 190. Jste spokojená s tím, jak vám to z kraje sezóny skáče?

Jelikož mám letos jiný rozběh a jsem celkově rychlejší a silnější, tak se s tím musím trochu porvat. V prvním závodě jsem skočila 179 centimetrů, to bylo takové úsměvné, ale myslím si, že to bude lepší a lepší.

Vyhrála Španělka Ruth Beitiaová. Jaké to závodit s olympijskou vítězkou?

Skvělé, ale já už to zažila několikrát. Jsme kamarádky, bavíme se celkem dost, podporujeme a i tady na mě řvala „Come on! Míšo." Je skvělá.

Vzala byste si od ní něco?

Mně se líbí, jak se vnitřně soustředí sama na sebe. Techniku má ale úplně jinou, než já. Zatímco já skáču z rozběhu v rychlosti, ona tam cpe švihovku. Je to úplně jiné. Ale mentálně bych si od ní vzala hodně.

Myslíte, že bude skákat až do Tokia 2020? Ani po vítězství v Třinci to s úsměvem úplně nezavrhla.

Bylo by to krásné, kdybychom se tam potkaly. Bude jí v té době už 42 let, a pokud by vydržela ještě chvíli, byla by asi nejstarší výškařka všech dob. Bylo by to skvělé.

Je pro vás inspirací, nebo máte jiné vzory?

Inspirací je, ale nevím proč, mým vzorem je Italka Alessia Trostová. Není teď nijak super dobrá, ale dva metry už skočené má. A mně se líbí, jak ke mně přistupuje. Když jsem se poprvé objevila v ženském startovním poli, tak se mě, dalo by se říct, ujala. To se mi strašně líbilo a i možná proto je i mým vzorem. Ale Ruth to je ikona, která je vzorem pro mnoho výškařek.

Reklama