Hlavní obsah

Běhala v noci v parku, aby ji nikdo neviděl. Správná diagnóza vrátila Vrzalovou do velké atletiky

Ostrava

V juniorkách byla Simona Vrzalová velkým běžeckým talentem, jenže pak se něco zlomilo. A vítkovická atletka dlouho nemohla zjistit, co. „Trápila jsem se. Vyběhla jsem a najednou nemohla, musela jsem zastavit, motala se mi hlava,“ popisuje soužení, které její kariéru na pět let přerušilo.

Foto: Jan Kucharčík

Simona Vrzalová na čele závodu na 1500 m při mítinku Czech Indoor Gala.

Článek

Až rozbor krve zachránil české atletice běžkyni, která může ještě dokázat velké věci. Na mítinku Czech Indoor Gala v Ostravě se na patnáctistovce časem 4:10,04 zařadila na třetí místo českých historických tabulek a potvrdila limit pro halové mistrovství Evropy v Bělehradě.

Odměna za výdrž

„Tyhle závody jsou pro mě taková odměna, strašně si je užívám,“ vykládala věčně rozesmátá běžkyně, když přijímala gratulace od blízkých a kamarádů v ostravské hale. „Byla tu i mamka, ta mi strašně pomohla,“ děkovala.

Běhat nikdy nepřestala, ale když se její problémy prohlubovaly, běžecké ovály upustila. „To už jsem běhala jen v noci v parku, aby mě nikdo neviděl,“ přiznává jen s lehkou nadsázkou Vrzalová. Série vyšetření odhalila těžkou anémii, nedostatek železa.

Když se ve spolupráci s lékaři povedlo dostat množství železa na potřebnou úroveň, Vrzalová se najednou cítila o sto procent lépe. A pauza jí možná nakonec i pomohla. „Teď v osmadvaceti letech se cítím krásně odpočatá,“ usmívá se.

Čtyři tituly za sezónu

Loni se vrátila na ovály ve velkém stylu. Mistryní republiky se stala na tratích 1500 a 5000 m na dráze, na desítce v Běchovicích i na podzim v krosu. „Ta sezóna mi hodně pomohla. Mám obecně problémy se sebevědomím, ale teď si určitě věřím víc,“ uznala.

A v halové sezóně je to znát. Rychleji v české historii zvládly patnáctistovku jen Andrea Šuldesová a při českém rekordu 4:06,22 Ivana Kubešová před šestnácti lety. „Trenér si myslím, že mám i na něj,“ připouští svěřenkyně Augustina Šulce, že by čtyři sekundy ze svého času mohla ještě stáhnout.

„Tohle nebylo moje maximum. Běželo se mi krásně a za cílem jsem si říkala, že bych si to dala ještě jednou,“ smála se v ostravské hale.

Reklama