Hlavní obsah

Jak oživit hvězdičku Hrubou? I zákazem hot dogů

Praha

Je jedním z největších talentů, jaký česká atletika v novém tisíciletí měla. Titul dorostenecké i juniorské mistryně světa, v čerstvých sedmnácti letech osmé místo na halovém mistrovství Evropy v Praze. Letos se ale dosud strmý vzestup kariéry výškařky Michaely Hrubé zadrhl, a tak se skokanka z Bořitova nedaleko Blanska rozhodla k razantnímu a vcelku neobvyklému kroku. Krátce před vrcholem sezóny změnila trenéra.

Foto: Jan Kucharčík

Výškařka Michaela Hrubá se svým novým koučem Michalem Pogánym.

Článek
Fotogalerie

Pro devatenáctiletou Hrubou jde o druhou výměnu v krátké době. Před loňskou sezónou z osobních důvodů zamířila od Ctibora Nezdařila, pod jehož vedením se dostala do špičky, k jeho bývalé manželce Aleně Nezdařilové.

Změna kvůli výkonnosti

O víkendu při mistrovství republiky už ji ale dirigoval energický rodák z Trenčína Michal Pogány, partner a bývalý kouč trojskokanské mistryně světa Šárky Kašpárkové.

„Důvodem je výkonnost. Loni v hale jsem skákala 190 centimetrů na počkání, teď je překonám, jen když se hodně zadaří,“ vysvětluje Hrubá, která si před rokem vytvořila osobní rekord 195 cm. „Michal je z Brna, kde bydlím, a vychoval už několik kvalitních výškařek. Tak doufám, že budu další,“ přeje si.

Pogány dříve vedl výškařky s nejlepšími osobními rekordy v české historii Zuzanu Hlavoňovou (200 cm) a Barboru Lalákovou (199 cm), teď bude brousit talent Hrubé.

Spolehne se na bojovnost

„Byl jsem rozčarovaný, když jsem zjistil, že letos neuběhla delší úsek než 25 metrů. Míša je děvče, které něco dokázalo, a je třeba to obnovit. Nejsem žádný vševěd, ale věřím, že jsem jeden z těch, co by mohl její přednosti a talent přetavit na výkon. Teď jsme předělali rozběh, ale musí si to sednout,“ ví Pogány.

Plánů na změny má víc. „Třeba se půl hodiny před rozcvičkou naobědvá, říkala, že si dá klidně hot dog před tréninkem,“ chystá kouč sáhnout i do životosprávy. Do halového mistrovství Evropy v Bělehradě ale moc času nezbývá, v pátek se skáče kvalifikace. „Tam budeme spoléhat na její bojovnost. A věřím, že do finále projde,“ říká Pogány.

Reklama