Hlavní obsah

Jíst, spát a meditovat. Helcelet nechce podcenit žádný detail

Bělehrad/Praha

Vloni konečně přeměnil pověst velkého vícebojařského talentu v seniorskou medaili, z evropského šampionátu v Amsterdamu si přivezl stříbro, povedený rok Adam Sebastian Helcelet stvrdil osobním rekordem při olympiádě v Riu. V necelých čtyřiadvaceti letech tak dozrál v závodníka velkých akcí, což se pokusí potvrdit i o víkendu při halovém mistrovství Evropy v Bělehradě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Adam Sebastian Helcelet při mistrovství republiky ve vícebojích.

Článek

Pohled do tabulek ho staví do role medailového kandidáta, vždyť více bodů než Helcelet (osobní rekord 6188 b.) letos posbíral jen Španěl Jorge Ureňa. Jenže sedmibojařské tabulky zkreslují, vždyť třeba Francouz Kevin Mayer považovaný za možného nástupce světového rekordmana Ashtona Eatona ještě letos žádný plný závod neabsolvoval.

Helcelet si dává pozor, aby přímo o útoku na stupně vítězů nemluvil, ale oklikou se k němu přece jen dostane. „Jedu se zlepšit. A když se mi to povede, mělo by to odpovídat medaili,“ tuší svěřenec Josefa Karase.

Víceboj rozhoduje psychika

Formu má, což potvrdil na republikových šampionátech. Ale fyzická připravenost je jen jednou ze složek úspěchu. „Víceboj je hlavně o hlavě,“ ví Helcelet.

„Formu mají skoro všichni, ale uspějí jen ti, kteří se dokážou vyrovnat s tím, když se něco nepovede a udrží hlavu nahoře,“ líčí. Sám to potvrdil právě vloni na v Amsterdamu, když přes nepovedený první den dobyl parádní stíhací jízdou titul vicemistra Evropy.

Jak tedy správně vyladit psychiku? Helcelet je otevřený řadě metod. „Psychiku řeším od doby, co jsem začal s atletikou, hledám, co mi bude sedět,“ přiznává. Nedávno si osvojil meditaci.

„Myslím, že mi hodně pomáhá. Čtu hodně knížek, mám kamaráda budhistu, často medituji i sám,“ popisuje. „Nechci jen bezhlavě makat a sportovat, jsem typ, který nad tím hodně přemýšlí,“ říká Helcelet.

Na pokoji s kolegou

Chvíli pro sebe si chce vyhradit i v Bělehradě. „Potřebuju si srovnat myšlenky, dát se do klidu,“ plánuje Helcelet, jenž v hotelu Crowne Plaza obývaném většinou výprav sdílí pokoj se svým vícebojařským kolegou Jiřím Sýkorou, zatímco jeho partnerka Denisa Rosolová je s tyčkařkou Romanou Maláčovou.

„Rád bych byl s Denčou, ale před olympiádou to také trenér nechtěl. Závodí už v pátek a v sobotu, tak abychom na sebe případnou negativní energii nepřenášeli a mohli se soustředit. Ale já věřím, že nám to vyjde oběma,“ doufá Helcelet.

Reklama

Související témata: