Hlavní obsah

Musíš uvěřit, že jsi rychlá, učí Němec Hejnovou. Úkol má i pro sebe

Bělehrad

Sám si nemohl vzpomenout, kdy byl naposledy na vrcholné atletické akci. „Je to dávno. Rok 1996? Ne, o čtyři roky později, to jsem byl pátý v Gentu,“ lovil v paměti Falk Balzer. Tehdy byl překážkářským esem německého týmu, teď v lobby bělehradského hotelu Crowne Plaza vysedával v červeném tričku s nápisem „CZECH REPUBLIC“ jako kouč jedné z hvězd české výpravy Zuzany Hejnové.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Zuzana Hejnová se svým německým koučem Falkem Balzerem.

Článek

„Závodit bylo snazší. Musím na svěřence působit, že je všechno v pořádku, ať jsou v klidu, přitom jsem sám nervózní,“ usmívá se Balzer, jenž do Bělehradu dorazil po zmeškaném středečním letu autem.

Forma jde nahoru

S dvojnásobnou mistryní světa na čtvrtce překážek začal spolupracovat vloni v říjnu. S plánem ji zrychlit. „Musí si sama víc věřit, že to dokáže. Dám příklad. Při tréninku řeknu čas, který chci, aby zaběhla. A ona odpoví, že to v životě nezvládne, protože tak rychle nikdy neběžela. Pak ten čas opravdu zaběhne a řekne mi: vím, že dokážu běžet rychleji,“ tlumočí Balzer jejich konverzaci.

A tak když Hejnová předvedla v Birminghamu svůj nejrychlejší (a druhý v Evropě) letošní čas 51,77 sekundy, napsal si Balzer na Facebook: „Další krok 51.“

Přiblíží se této hranici v Bělehradě? „Trénovali jsme poslední týdny tvrdě, teď si odpočinula a její forma ještě vzrostla,“ hlásí Balzer sebejistě. Jeho svěřenkyně vstoupí do šampionátu v pátek přesně v 9.51 ve druhém rozběhu čtvrtky.

Rostou i mladé Němky

Po šampionátu začne Balzer pracovat i na úkolu, který přidělil sám sobě: naučit se česky. „Každý se tu na mě snaží mluvit německy nebo anglicky. Je to má ostuda, ale zatím moc nerozumím. Zuzana zapracuje na němčině, já na češtině,“ předsevzal si kouč, jenž má ve skupině i několik mladých německých závodnic.

„A pro ně není nic lepšího, než trénovat vedle Zuzany. Vzhlížejí k ní, vidí, co je třeba udělat pro úspěch. Třeba Tiffany Eidnerová, která závodila i v Praze, se za ten půlrok výrazně zlepšila,“ pochvaluje si benefit pro celou skupinu.

Reklama