Hlavní obsah

Kudlička zaklel, trenér kroutil hlavou. Neskutečný závod, uznal skokan po dalších bramborách

Bělehrad

Jediný pokus dělil tyčkaře Jana Kudličku od medaile. Buď potřeboval uspět na svém osobním rekordu 585 cm, nebo musel doufat, že Polák Pawel Wojciechowski na stejné výšce neuspěje. Jenže ani jedna podmínka nevyšla, a tak Kudlička skončil na halovém mistrovství Evropy v Bělehradě těsně pod stupni vítězů.

Foto: Marko Drobnjakovic, ČTK/AP

Skokan o tyči Jan Kudlička na HME v Bělehradě.

Článek

„Co jsem si v ten moment řekl? Že to je v pr...,“ upřímně přiznal osmadvacetiletý skokan. „Jen jsem se podíval na trenéra, který kroutil hlavou,“ přiznával svěřenec Boleslava Patery, jenž pak uznale pogratuloval triu medailistů. „Jako tyčkaři jsme super parta, přejeme si, nejsme holky. Ale radši bych, kdyby to Pawlovi spadlo,“ připouštěl Kudlička.

Vždyť na bramborové pozici skončil už potřetí za poslední rok. Po halovém mistrovství světa v Portlandu a olympiádě v Riu přišlo nepopulární umístění i v Bělehradě.

Těžko si mohl něco vyčítat, Kombank Arena viděla jednu z nejkvalitnějších soutěží tyčkařské historie, poprvé v historii halových šampionátů se stalo, že šest skokanů zdolalo 580 centimetrů. „To byl neskutečný závod. Asi jsem nemohl udělat víc,“ přemítal Kudlička, který soutěží procházel bez jediného zaváhání.

Už myslí na Londýn

A tak po zdolaných 580 cm měl důvod věřit, že si ze Srbska odveze medaili. „Odcházel jsem z doskočiště, byl první a říkal si, že když se to pokazí, budu třeba třetí. Ale ono se to pokazilo víc a bylo z toho čtvrté místo,“ posteskl.

Pak už ale svoji pozornost nasměroval k létu a světovému šampionátu v Londýně, kam v Bělehradě splnil limit. „Robert Změlík také končil čtvrtý a pak vyhrál olympiádu,“ připomněl zlatého desetibojaře.

„Kluci si to štěstí vybrali dneska, já si ho vyberu v Londýně. Musíme se zamyslet, co udělat proto, aby k tomu výkonu přibylo ještě deset centimetrů. Protože tam už o moc větší konkurence nebude,“ ví Kudlička.

Reklama