Hlavní obsah

Hejnová zaútočí na medaili, Maslák na zlato. Odstraní páteční pochyby?

Bělehrad

Sobotní večer v Bělehradě může patřit českým čtvrtkařům. Dvě minuty před osmou se pokusí o svou první individuální halovou medaili Zuzana Hejnová, o 35 minut později čeká Pavla Masláka útok na historické třetí zlato z halových evropských šampionátů. V jakém rozpoložení česká běžecká esa do medailových bojů v Kombank Areně vstoupí?

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Pavel Maslák v semifinále čtvrtky na HME v Bělehradě,

Článek

Na jednu stranu v pátečních rozbězích a semifinále ukázali sílu, suverénně prošli sítem vyřazovacích bojů. Na druhou stranu neměli ze svých výkonů pocit stoprocentní spokojenosti.

„Abych pravdu řekla, neběželo se mi dobře. Doufám, že se z toho vyspím,“ vykládala Hejnová, když své semifinále vyhrála v čase 52,74 s. „Třikrát za sebou jsem vstávala v sedm ráno, teď se potřebuju hlavně vyspat,“ plánovala.

Pro specialistku na čtvrtku překážek bylo dosud nepoznanou zkušeností zvládnout dva běhy za jeden den. „Je to náročné, jak jsem to nikdy nezažila. Ale snad to bude v sobotu úplně něco jiného,“ doufá dvojnásobná mistryně světa na 400 m překážek.

Hejnová nepůjde do finále jako největší favoritka, tou je Švýcarka Léa Sprungerová, které patří nejrychlejší čas v této sezóně i v semifinále. „Budu se s ní snažit držet krok a pak zaútočit, taková bude taktika,“ plánuje Hejnová.

Může překvapit

„Ona je hodně rychlá už na dvoustovce, jestli to nakopne, nemám šanci. Ale v konci zase tak silná není,“ říká svěřenkyně německého kouče Falka Balzera, která bude mít čtvrtou dráhu, Sprungerová nastoupí v šesté.

Zatím nejvýše byla Hejnová v hale čtvrtá na mistrovství Evropy v Göteborgu před čtyřmi lety. Teď má apetit na lepší výsledek. „Jsem ráda, že se zase podívám do finále. Vím, že to není moje hlavní disciplína a můžu překvapit. Nemusím být ve stresu,“ těší ji.

Chce i rychlý čas

I u jejího bývalého tréninkového kolegy ze skupiny kouče Dalibora Kupky Masláka převyšoval semifinálový výsledek jeho pocity.

„Vypadalo to dobře, ale výkon nebyl stoprocentní. Nemám zatím jistotu jako šampionáty předtím,“ tvrdil Maslák, vítěz posledních dvou mistrovství Evropy i světa. V Bělehradě byl s výkonem 46,45 s nejrychlejších ze všech semifinalistů.

Kdo ho může ohrozit? Jednoho ze spolufavoritů Slovince Luku Janežiče diskvalifikovali už v rozběhu. „Dobře vypadali v rozbězích Dán Vedel a Španěl García, ale v semifinále jsem je porazil. Asi nemají ani tolik zkušeností,“ přemítal Maslák.

Tři zlata dosud žádný čtvrtkař na halovém ME nezískal. Maslák má ale ještě ambicióznější plán. „Uvidím, jak se budu cítit, ale zkusím běžet i na nějaký kvalitní čas,“ plánuje čtvrtkař s halovým osobním rekordem 45,24 s. Letos zatím nejrychleji běžel v Toruni čas 45,80 s.

Reklama

Související témata: