Hlavní obsah

Senzační medailista Sasínek se bál Svobodových oslav. Ale nechal mě vyspat, děkoval spolubydlícímu

Bělehrad

V sobotní české medailové explozi byl tím nejméně očekáváným příspěvkem. Čerstvě jednadvacetiletý Filip Sasínek bravurně zvládl finále patnáctistovky na halovém mistrovství Evropy a v cíli se radoval z bronzu v čase 3:45,89.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Radost Filipa Sasínka z bronzu na halovém mistrovství Evropy v Bělehradě.

Článek

Předloni v Praze nadchl zaplněné tribuny úchvatný finiš Jakuba Holuši, v Bělehradě předvedl takticky vyzrálý výkon hodonínský mílař Sasínek.

Není bleskem z čistého nebe, už vloni předváděl kvalitní výkony a oslnil nečekaným triumfem ve výborné konkurenci na ostravské Zlaté tretře, na mistrovství Evropy v Amsterdamu přidal osmé místo. I proto na medailový útok před cestou do Srbska v koutku duše pomýšlel.

„Myslel jsem hlavně na finále, ale trochu jsem tam medaili viděl viset,“ přiznával. „S výkony, které jsem podával v halové sezóně, jsem nebyl úplně spokojený, věděl jsem, že mám na víc, což nasvědčovalo tomu, že bych se mohl prát o přední místa. A trochu jsem po medaili šel,“ neskrýval.

První velká medaile

Slibně se předvedl už v rozběhu, kdy naznačil špičkovou formu, kterou ve finále jen potvrdil. „Byl tu silný výběr, to nejlepší z Evropy, ale já nechtěl dát nikomu nic zadarmo. Každý závod se snažím jít pro vítězství a i když je to bronz, je super. Je to má první medaile a cítím se strašně šťastný,“ zářil svěřenec trenéra Antonína Slezáka.

V pomaleji rozběhnutém finále se většinu závodu pohyboval okolo třetího místa a pozici si ohlídal i v závěrečném finiši. „Na začátku jsem si dobře seběhl, v posledních kolech to začalo být ostřejší na lokty, ale našel jsem dost sil. Jen škoda, že jsem si první dva trochu nechal utéct, možná to mohlo být ještě lepší,“ přemítal Sasínek, jenž podlehl jen Polákovi Marcinu Lewandowskému a Švédu Kallemu Berglundovi.

Na pokoji se tak mohl pochlubit ziskem bronzu překážkáři Petru Svobodovi, který na stejný úspěch dosáhl už v pátek. „Trochu jsme se bál, jestli nebudou nějaké večerní oslavy, ale byl kamarádský a nechal mě v pohodě spát,“ děkoval parťákovi.

Na stupně chce i v létě

Před finále si pak Sasínka vzali do parády běžečtí kolegové z reprezentace. „Sledovali jsme filmy, snažili se mě naladit, abych byl stále veselý. A povedlo se, byl jsem výborně naladěn,“ líčil.

Triumf Sasínkovi dodal sebedůvěru do letní sezóny s vrcholem na mistrovství světa v Londýně. „Udělám všechno proto, abych se tam probojoval,“ ujišťoval. Probít se na stupně vítězů v konkurenci Keňanů, Američanů a dalších špičkových mílařů by byl příliš odvážný sen, ale bez medaile by Sasínek letní sezónu končil nerad.

„Máme mistrovství Evropy do 23 let v Bydhošti, poběží i stříbrný Švéd odsud, což bude asi můj největší soupeř. O medaili tam chci zabojovat,“ předsevzal si.

Reklama