Hlavní obsah

Psychicky těžký pátek, nepříliš povedená sobota. Teď musím dát vše na sto procent, ví Helcelet

Bělehrad

Zatím Adam Sebastian Helcelet ze svého pobytu v Bělehradu nemá příliš dobré dojmy. Ale neděle může jeho pocit z halového mistrovství Evropy výrazně vylepšit. Potřebuje k tomu udržet medailovou pozici v sedmiboji. Po čtyřech disciplínách je svěřenec Josefa Karase se ziskem 3392 bodů třetí, v rozmezí 75 bodů za ním ale číhá další kvinteto vícebojařů.

Foto: ČTK

Adam Sebastian Helcelet skočil v dálce 741 cm.

Článek

V pátek měl Helcelet k ideální psychické přípravě na závod daleko. Jeho přítelkyně Denisa Rosolová totiž po pádu v rozběhu čtvrtky byla odvezena do nemocnice, a tak myšlenky českého vícebojaře pochopitelně směřovaly spíš k jejímu zdravotnímu stavu než k závodu.

„Bylo to hodně nepříjemné, to bylo jako bych spadl já,“ líčil pětadvacetiletý atlet. „Když jsem se to dozvěděl, absolutně mě opustily síly. Bylo těžké se soustředit na sebe, jak jsem z toho byl hotový,“ přiznával Helcelet.

Potěšila jen koule

Naštěstí všechna vyšetření Rosolové dopadla dobře, a tak čtvrtkařka mohla od úvodní disciplíny svému partnerovi fandit přímo v bělehradské Kombank Areně. Ale mnoho radostných gest jí Helcelet předvést nemohl.

„První den se nepovedl, nejsem úplně spokojený,“ konstatoval. „Nemohl jsem se srovnat s tou palubovkou. Výšku jsem pokazil, dálka jakžtakž a také šedesátka mě zklamala,“ vyjmenoval disciplíny, v nichž předvedl horší výkon, než při vícebojařském mistrovství republiky. Tehdy si osobní rekord vylepšil na 6188 bodů.

Zlepšení v Bělehradu předvedl jen v kouli, kterou poslal na 15,25 m. „Ta mě potěšila, trápil jsem se s ní celou sezónu. Ale to bylo to jediné,“ uznal.

Napodobí Amsterdam?

Přesto Helceletova výchozí pozice na druhý den není špatná. Mírně odskočený je francouzský favorit a stříbrný z olympiády v Riu Kevin Mayer, na dalších místech je boj otevřený.

„První den soutěžili atleti, vícebojaři závodí až v neděli,“ s úsměvem připomněl Helcelet poučku, kterou se řídil i vloni na mistrovství Evropy v Amsterdamu. A skvělou stíhací jízdou se probil na stříbrnou pozici.

„Jenže tam zbývalo pět disciplín, teď jen tři. Budu muset všechny zvládnout na sto procent,“ tuší před úvodní nedělní disciplínou šedesátkou překážek, která je na programu ve 13.30.

Reklama

Související témata: