Hlavní obsah

Čeští běžci před půlmaratónem? Homoláč v letadle, Vrabcová na stavbě

Praha

Nezvyklou přípravu měli elitní čeští vytrvalci na 19. ročník pražského půlmaratónu, který startuje v sobotu v 10.00 na náměstí Jana Palacha. Zatímco Jiří Homoláč se stejně jako vloni těsně před závodem vrátil z dlouhé přípravy v Keni, Eva Vrabcová-Nývltová trávila čas i na stavbě svého domu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Největší hvězdy pražského půlmaratónu, nahoře zleva Ital Daniele Meucci, Galen Rupp z USA, Barselius Kipyego, Joyciline Jepkosgeiová a Violah Jepchumbaová (všichni z Keni). Dole zleva Jiří Homoláč, Eva Vrabcová a Jordan Hasayová z USA .

Článek

Opálený, lehce unavený po osmadvacetihodinové cestě z Afriky a odhodlaný vylepšit svůj loňský osobní rekord je sedmadvacetiletý Homoláč. „Vloni jsem chtěl běžet pod 64 minut a vyšlo to, tak letos zkusím pod 63,“ plánuje běžec s osobním rekordem 63:50.

V keňské vytrvalecké Mekce Itenu strávil dva a půl měsíce. „Už mi to tam přišlo jako druhý domov. Nenaběhal jsem toho tolik, ale zase kvalitněji,“ srovnával.

Bývalá lyžařka Vrabcová-Nývltová se vloni blýskla výkonem 1:11:06, za českým rekordem zůstala jen o čtyři sekundy. Na výkon Aleny Peterkové se ale nechce vázat.

„V Trutnově začínáme stavět dům, takže jsem nějaký čas strávila i na stavbě, doufám, že před pražským maratónem by mohl být už hotový. Na půlmaratón budu mít stejného vodiče jako vloni, tak si to chci zase užít,“ těší se.

Favorité z Keni

Organizátorům postupně odřekli dva světoví rekordmani, držitelka maxima na půlmaratón Peres Jepchirchirová (tyfus) a na 10 a 15 kilometrů Leonard Komon (záda), i tak se v horkém počasí dají čekat špičkové časy.

Mužským favoritem je Keňan Barselius Kipyego, jenž vloni zaběhl v Ústí čtvrtý nejlepší čas roku a jeho krajanka Violah Jepchumbaová, jejíž loňský vítězný výkon z Prahy 1:05:51 je dokonce čtvrtý v historii.

Reklama

Související témata: