Hlavní obsah

Maslák vyzve na Tretře světového rekordmana! Chci útočit na Bolta, vzkázala hvězda

Ostrava

Olympijský vítěz z Ria a světový rekordman na 400 metrů Jihoafričan Wayde van Niekerk vyzve českého rekordmana a dvojnásobného halového mistra světa Pavla Masláka na letošní Zlaté tretře v Ostravě (28. 6.) na trati 300 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Světový rekordman na čtvrtce Wayde van Niekerk ozdobí svým startem Zlatou tretru.

Článek

Po britskému vytrvalci Mo Farahovi, americkém trojskokanovi Christianu Taylorovi či polské kladivářce Anitě Wlodarczykové je Van Niekerk dalším olympijským vítězem, který se v Ostravě představí. „Jeho ambicí je vylepšit loňský výkon na třístovce 31,03 vteřiny, nevyhýbá se ani úvahám o pokoření rekordu mítinku Usaina Bolta 30,97 z roku 2010 či světového maxima Michaela Johnsona 30,85 z roku 2000," řekl manažer mítinku Alfonz Juck.

Úřadující mistr světa z roku 2015 Van Niekerk se do Ostravy vrátí po čtyřech letech. „V roce 2013 mě přesvědčili jihoafričtí manažeři, že mají jednoho skvělého běžce, abychom ho vzali, že nebudeme litovat. Tehdy to pro něj byl první start na velkém mítinku a zaběhl si tady osobní rekord 45,09 vteřiny," zavzpomínal Juck na Van Niekerkovu premiéru v Ostravě.

V loňském roce jihoafrický atlet šokoval svět vítězstvím v olympijském finále z osmé dráhy ve světovém rekordu 43,03 sekundy. „Pro mě to byl nejlepší atletický výkon her a jeden z nejúžasnějších příběhů olympiády vůbec. Jsem moc rád, že bude v Ostravě," upozornil ředitel mítinku Jan Železný.

Van Niekerk je první muž atletické historie s osobními rekordy pod deset, dvacet a čtyřiačtyřicet vteřin na 100, 200 a 400 metrů. „Ostrava je pro mne speciální mítink. Třístovka je skvělá disciplína na posouzení formy v náročné sezóně v souvislosti s možnými starty na 200 a 400 metrů na mistrovství světa v Londýně," nechal se slyšet Van Niekerk.

Beze změn zůstává situace okolo startu Usaina Bolta v Ostravě. „Stále čekáme na definitivní potvrzení z jeho tábora. V minulém týdnu byl Bolt u doktora Wohlfahrta a je v pořádku, nicméně musíme počkat, jak se rozběhne příprava na jeho rozlučkovou sezónu. Pokud do Ostravy přijede, je jasné, že poběží stovku, nic jiného nechce absolvovat," přiblížil Juck.

Wlodarczyková chce útočit na muže

Podeváté se v Ostravě představí legendární polská olympijská vítězka a světová rekordmanka v hodu kladivem Anita Wlodarczyková. „Je tady jako doma, cestuje s ní rodina i příznivci a my jsme rádi, že znovu přijede. V atletice už dosáhla téměř vše, vyhrála třicetkrát za sebou a nyní je připravená atakovat nejlepší mužské výkony. V loňském roce vylepšila rekord Zlaté tretry na 78,54 metru a jejím aktuálním cílem je přiblížit se hodnotě mužského světového rekordu 86,74 metru," uvedl Juck.

Do naplnění kapacity Městského stadiónu v Ostravě zbývá prodat posledních tři a půl tisíce lístků. „Aktuálně je prodáno o tisíc vstupenek více než obvykle v tuto dobu. Věříme, že bude vyprodáno," prozradil Oldřich Zvolánek z pořádajícího SSK Vítkovice.

Reklama