Hlavní obsah

IAAF a WADA protestují proti amnestii pro dopující Ukrajince

Ukrajinská atletická federace (UAF) vyhlásila amnestii pro atlety, kteří se dobrovolně přiznají k užívání dopingových látek. Tato iniciativa se nelíbí Mezinárodní atletické federaci (IAAF) ani Světové dopingové agentuře (WADA), které se jí začaly zabývat.

Foto: Valentin Flauraud, ČTK/AP

Richard McLaren, bojovník proti dopingu.

Článek

Představitelé UAF minulý týden napsali na oficiálním webu, že atleti, kteří se přiznají k dopingu, si odkroutí jen velmi krátké tresty a navíc neveřejně. Utajené tresty jsou nicméně v rozporu s pravidly IAAF. "Víme o tom. Diskutujeme o tom s WADA a žádáme vysvětlení od ukrajinské federace," uvedl mluvčí IAAF Chris Turner.

Ukrajinský svaz ve zprávě, jež byla mezitím z webu smazána, uvádí, že pokud se atlet sám přizná k užívání dopingu, "informace nebude zveřejněna a sportovci nehrozí jiný trest než karanténa (dočasný zákaz startu) na dobu, než stopy zakázaných látek zmizí z těla."

Krok od vyřazení

U steroidů přitom může trvat jen několik dnů, než opustí tělo. Standardní distanc za doping podle pravidel WADA je přitom čtyři roky, jenž může být v případě dobrovolného přiznání zkrácen na polovinu. Utajení jmen přistižených zase porušuje regule IAAF, která požaduje "automatické zveřejnění", pokud se nejedná o dítě.

UAF zároveň uvedla, že sportovcům, kteří se nepřiznají a budou později přistiženi, hrozí naopak přísnější trest. I to je podle všeho v rozporu s pravidly WADA, jež kvůli tomu také kontaktovala ukrajinské funkcionáře.

Podle agentury AP není jisté, jak UAF přesně svou nabídku na amnestii myslela, neboť její představitelé podávali v rozhovorech protichůdná vysvětlení. Viceprezident federace Fidel Timčenko například tvrdil, že atleti mají informovat o dopingu jiných sportovců, což ale prezident UAF Ihor Hocul nepotvrdil a přirovnal iniciativu k policejní amnestii pro majitele nelegálně držených zbraní.

Ukrajina, jež přišla kvůli dopingu o tři atletické medaile z olympijských her 2008 a 2012, provádí na evropské standardy velmi málo dopingových testů. Kvůli opakovaným prohřeškům je země podle klasifikace IAAF v "kritickém stavu", což je jeden krok od vyřazení z mezinárodních soutěží, který postihl Rusko.

Reklama

Související témata: