Hlavní obsah

Nejlepší česká vytrvalkyně Vrabcová nepoběží pražský maratón

Nejlepší česká vytrvalkyně Eva Vrabcová nebude startovat na pražském maratónu. Rozhodla se ho vynechat z preventivních důvodů kvůli drobným zdravotním problémům. Oznámil to mluvčí organizátorů Tadeáš Mahel. Při absenci olympioničky Vrabcové, která má v maratónu jistý start na mistrovství světa, bude největší favoritkou na domácí titul Radka Churaňová.

Foto: Martina Hejtíková

Eva Vrabcová se kvůli drobným zdravotním potížím nezúčastní Pražského maratónu.

Článek

Mezi muži by měli o český titul usilovat především obhájce Petr Pechek a čerstvý mistr republiky v půlmaratónu Vít Pavlišta. "Chtěl bych osobní rekord a zaútočit na titul mistra republiky. Petr je každopádně nepříjemný soupeř, určitě to nebudu mít lehké. Primárně budu chtít v Praze zaběhnout solidní čas," uvedl Pavlišta v tiskové zprávě pořadatelů.

Největšími favority 23. ročníku závodu, který se poběží 7. května, budou tradičně běžci z Etiopie a Keni. Ve startovním poli jsou muži, kteří se v minulosti dostali pod dvě hodiny a sedm minut.

Trojici Keňanů ve složení Lani Rutto, Frankline Chepkwony a Stephen Chemlany vyzve trojice etiopských běžců Bazu Worku, Feyisa Bekele a Gebretsadik Abraha. "Zpestřením africké nadvlády by měl být známý japonský maratónec Juki Kawauči, který se chystá v Praze zaútočit na osobní rekord a běžet pod 2:08," řekla manažerka elitních atletů Jana Moberly.

V kategorii žen by měly výrazněji dominovat zástupkyně Etiopie. Z této země do Prahy dorazí čtyři běžkyně s osobním rekordem pod 2:24 v čele s Feyse Tadeseovou a Amane Berisovou. "Jejich souboj otevírá šanci i pro překonání rekordu závodu 2:22:34, který u nás v roce 2011 zaběhla Lydie Cheromeiová," poznamenal šéf organizačního výboru Carlo Capalbo.

Z Keňanek by mohla překvapit především vítězka maratónu ve Valencii Valary Aiyabeyová, která si při letošním pražském půlmaratónu vylepšila osobní rekord na 1:07:50. Maratón je její hlavní disciplínou.

Na start pražského maratónu by se mělo na začátku května postavit asi 10 600 závodníků z 85 zemí.

Reklama

Související témata: