Hlavní obsah

Letitý světový rekord v ohrožení? Talentovaný výškař věří, že letos ho už překoná

Dauhá/Praha

Již několikrát se pokusil překonat letitý světový rekord Javiera Sotomayora, pokaždé ale neuspěl. Katarský výškař Mutaz Issa Baršim věří, že pokud zůstane zdravý, letos se mu to už podaří.

Foto: Profimedia.cz

Výškař Mutaz Issa Baršim.

Článek

Atletická sezóna se pomalu rozjíždí. Již příští pátek 5. května se v Dauhá uskuteční první závod nového ročníku Diamantové ligy a chybět zde nebude ani domácí hvězda Mutaz Issa Baršim. Pětadvacetiletý výškař se na závod už těší. „Závodit tady pro mě bude dosti náročné, protože jsem ještě stále ve fázi přípravy. Přesto se už ale na svůj první závod těším, je tady vždy skvělá atmosféra. Když vejdu na stadión, cítím, že vydám ze sebe to nejlepší,“ řekl dvojnásobný olympijský medailista na webu diamondleague.com.

Halový mistr světa z roku 2014 se již v předchozích letech několikrát pokusil překonat světový rekord Javiera Sotomayora. Kubánský výškař jej vytvořil už v roce 1993, kdy zdolal laťku ve výšce 245 cm. „Cítím se dobře. Pokud se mi vyhnou zranění, myslím, že mám letos velkou šanci na světový rekord,“ prohlásil katarský talent, jehož osobním maximem je 243 cm.

Další výzvou je pro něj světový šampionát, který se bude konat v srpnu v Londýně. „Mým hlavním letošním cílem je mistrovství světa, tady chci získat zlato,“ vyhlásil útok na nejvyšší příčku Baršim, který si ze šampionátu v roce 2013 přivezl stříbro. Vše ale jak sám ví, bude záležet na zdraví, které ho v minulosti již zradilo.

„Když jsem byl mladý, byl jsem hloupý. Jezdil jsem ze závodu na závod. Během deseti dnů jsem soutěžil na čtyřech kontinentech. To už nemůžu dělat. Musím být rozumný a více poslouchat své tělo a trenéra,“ uvědomuje si aktuální lídr světových tabulek. „Musím více odpočívat, i když bych chtěl skákat.“

Po únavové zlomenině pátého bederního obratle pozměnil i trénink. „Po tom, co jsem utrpěl zranění, mi doktor řekl, abych začal více posilovat, pokud chci ještě pokračovat ve skákání. Mnohem více cvičím, a to mi opravdu hodně pomáhá,“ uzavřel atlet, který původně začínal s běháním a skokem do dálky.

Reklama

Související témata: