Hlavní obsah

Rudisha si na Zlaté tretře natáhne trať o dvě stě metrů

Ostrava

Šestým olympijským vítězem, který se ve středu 28. června představí na atletickém mítinku Zlatá tretra Ostrava je nejlepší osmistovkař historie, světový rekordman a dvojnásobný vítěz olympijských her i mistrovství světa David Rudisha.

Foto: www.iaaf.org

Keňský půlkař David Rudisha (vpravo) na archivním snímku.

Článek

Fenomenální keňský běžec se v Ostravě představí popáté, tentokrát ale na nezvyklé vzdálenosti tisíc metrů. „Stane se to, na co čeká celý atletický svět. Potom, co v běhu na 800 metrů už dokázal prakticky všechno, co se dá, poprvé v životě si vyzkouší běh na tisíc metrů," řekl manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

Rudisha zahájí letošní sezónu 13. května na mítinku Diamantové ligy v Šanghaji, kde poběží tradiční osmistovku. „Ostravu mám velmi rád a moc se na Zlatou tretru těším, stejně tak na svou premiéru v běhu na tisíc metrů. Často dostávám otázky, zda bych zvládl běh na 1500 metrů, ale vždy odpovídám, že to je příliš dlouhá vzdálenost a bylo by těžké měřit se s mílaři. Kilometr je kratší a o dost bližší k mé oblíbené osmistovce. Nemám v hlavě žádný konkrétní čas, který bych chtěl dosáhnout, chci hlavně sám sebe otestovat," řekl Rudisha. Rekord „tretry" 2:15.08 minut drží od roku 2014 Ilham Ozbilen z Turecka.

Soupeřem Rudishi budou oba nejlepší čeští mílaři halový mistr Evropy z roku 2015 Jakub Holuša i nečekaný vítěz ostravského závodu Filip Sasínek a budou tak moci atakovat český rekord na 1000 metrů 2:16.56 minut, který drží od roku 1998 Lukáš Vydra.

Potvrzené starty na Zlaté tretře Ostrava 2017
Olympijští vítězové:
Mo Farah
Christian Taylor
Thomas Rohler
Wayde Van Niekerk
Anita Wlodarczyk
Česká špička:
Pavel Maslák,
Jakub Holuša
Filip Sasínek
Jakub Vadlejch
Víťězslav Veselý
Jiřina Ptáčníková
Tomáš Staněk

Reklama