Hlavní obsah

Byla jsem šikovnější než loni, hlásí Špotáková. Jen házení v teple si moc neužila

Praha

Loni na jaře byla ve stresu. Po zlomenině nártu sváděla oštěpařka Barbora Špotáková bitvu s časem, která skončila happyendem v podobě olympijského bronzu. Letos na prahu sezóny může být světová rekordmanka v mnohem větší pohodě.

Foto: Ivana Roháčková

Oštěpařka Barbora Špotáková při kvalifikaci mistrovství Evropy v Amsterdamu.

Článek

Vzpomenete si ještě na nelehký loňský rok?

Rozhodně vidím, co se dá natrénovat za duben a květen a loni to byla nula. Z toho pohledu si mnohem víc uvědomuju, že se mi v Riu povedlo něco úžasného. Ale nikde není psáno, že když jsem na tom fyzicky líp, přetvoří se to na metry, ta přímá úměra vždy nefunguje.

Letos šla příprava hladce? Tenis, při němž jste se loni zranila, jste radši vynechala?

Ten jsem hrála naposledy v únoru a musím říct, že mi docela šel. (úsměv) Nic se mi nestalo, byla jsem o něco šikovnější než loni. Zdravotně jsem v pořádku, akorát od návratu ze soustředění ve Španělsku jsem napočítala jeden házecí trénink v teplotě nad deset stupňů. Trochu mě trápí nachlazení a kašel, kterého se nemůžu zbavit, takže i počítám, že rozjezd bude zpomalenější. Fyzicky jsem na tom dobře, jen si to potřebuje sednout v házení z plného rozběhu, ideálně v teple…

Už máte za sebou první závod, v Hradci Králové jste v dresu Dukly hodila 59,14 metru. Soupeřky musely být překvapené, když v první lize závodily proti světové rekordmance.

Asi byly. Ale já zase myslím, že když je někdo atlet, nemůže objíždět jen Diamantové ligy. I tohle je atletika. Já to brala jako lepší trénink, bohužel závod zhatilo počasí, které nás neskutečně spláchlo, před závodem jsme se musely na deset minut schovat…

Ostrý start vás čeká příští týden v americkém Eugene na Diamantové lize.

Tam se moc netěším, je to strašná dálka, navíc házíme v pátek večer v předprogramu den po příletu… Budu ráda, když to přežiju ve zdraví a urvu nějaké body do Diamantové ligy, ale počítám, že závodní sezóna mi naplno začne až pak při Odložilově memoriálu.

Reklama

Související témata: