Hlavní obsah

Brzký rozchod! Hejnovou už nevede Němec Balzer, vrací se k trenérce z mládí

Praha
Aktualizováno

Spojenectví dvojnásobné mistryně světa Zuzany Hejnové s německým trenérem Falkem Balzerem nečekaně rychle skončilo. Ač si překážkářka ještě nedávno spolupráci pochvalovala a získala pod Balzerovým vedením stříbro na čtvrtce na halovém mistrovství Evropy v Bělehradě, jejich cesty se rozdělí. Třicetiletá Hejnová se vrací k trenérce Daně Jandové, která ji vedla v juniorských letech.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Zuzana Hejnová se svým už bývalým německým koučem Falkem Balzerem.

Článek

Proč ke změně došlo? Jako hlavní problém Hejnová uvádí cestování, když se střídavě chystala v Německu a Praze. „Potřebuju mít vyladěné všechny složky, které vedou k úspěchu. Tedy nejenom trénink, ale i regeneraci, odpočinek a rodinné zázemí. V současné době je pro mě ale příliš únavné cestovat každých čtrnáct dní do Německa. A než čekat, že se to odrazí na výkonech, než dělat věci napůl, tak raději udělám změnu,“ uvedla v tiskové zprávě a Balzerovi, s nímž ještě strávila soustředění na Kanárských ostrovech, poděkovala.

Německý kouč v sobotu večer Právu sdělil, že ukončil svou spolupráci s Hejnovou k 10. květnu. O dva dny později o věci informoval šéftrenéra atletického svazu Tomáše Dvořáka.

Premiéra v Turnově

O spolupráci s Jandovou se spekulovalo už na podzim, kdy Hejnová hledala nového kouče. Úspěšná mládežnická trenérka z Jablonce ji dovedla k dorosteneckému titulu mistryně světa, pak talentovaná překážkářka odešla do Prahy k Martině Blažkové. S ní se rozešla po olympijském bronzu v Londýně a další čtyři roky se chystala ve skupině Dalibora Kupky, kde zaznamenala největší úspěchy.

„Dana mě perfektně zná, ví, jaké jsou mé možnosti i limity. Když spojíme naše zkušenosti a budu zdravotně v pořádku, můžu pomýšlet na mistrovství světa v Londýně na pódium. Obhajoba je v letošní sezóně můj hlavní cíl,“ prohlásila Hejnová, která se s Jandovou domluvila do konce roku. Ve skupině tak bude mít zejména mladší atletky v čele s talentovanou Terezou Vokálovou.

První tréninkový start sezóny plánuje Hejnová, kterou v závěru přípravy mírně omezovala bolest achilovky, v úterý na Daňkově memoriálu v Turnově, první čtvrtku překážek absolvuje příští týden v Eugene.

Reklama