Hlavní obsah

Fantazie, zářil Juška, když přepsal letitý rekord. Skok si ani nepamatoval

Turnov

Přijímal jednu gratulaci za druhou, v jeho tváři se mísilo nadšení a překvapení. Dálkař Radek Juška po 29 letech překonal na Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově český rekord Milana Mikuláše, když dolétl na 829 cm.

Foto: Jan Kucharčík

Dálkař Radek Juška při Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově.

Článek

Po dopadu se díval střídavě do písku, na trenéra a netrpělivě na ukazatel. „Vypadalo to na 810, modlil jsem se, aby to bylo ještě o pět centimetrů dál a měl jsem limit pro mistrovství světa,“ přiznával. Jenže na tabuli se objevilo 829 cm. O čtyři centimetry dál, než skočil v roce 1988 Mikuláš.

„Nemám slov, je to fantazie. Vůbec jsem nečekal, že se tak rychle vrátím po zranění,“ kroutil hlavou svěřenec Josefa Karase, jenž si na začátku roku natrhl zadní stehenní sval. „Vloni jsem na český rekord myslel víc, ale teď zatím ne,“ neskrýval překvapení z rekordního skoku.

Je čtvrtý na světě

„Ten pokus si ani moc nepamatuju. Jen, že mi to vyšlo, na prkně se mi nepodlomila noha a konečně jsem se pořádně odrazil,“ snažil se vybavit skok, jenž ho posunul na čtvrté místo letošních světových tabulek.

Trnavský rodák Mikuláš zůstává v českých rekordních tabulkách ještě jako trojskokan, když rovněž v roce 1988 skočil 17,53 m. Tento rekord Juška atakovat neplánuje. „Já zkoušel trojskok teď na extralize po soustředění. První pokus jsem dal na čtyři skoky, druhý přešlápl a radši jsme toho nechali,“ usmíval se čtyřiadvacetiletý halový vicemistr Evropy z roku 2015.

Reklama