Hlavní obsah

Zlatá tretra uvidí unikátní souboj oštěpařů. Bolt účast zatím nepotvrdil

Ostrava

Unikátní souboj českých a německých oštěpařů chystají pořadatelé na letošní Zlatou tretru Ostrava. Její 56. ročník se na Městském stadiónu v Ostravě uskuteční za necelý měsíc - ve středu 28. června. „Každý tým postaví čtyři závodníky, jejichž nejlepší výkony budeme sčítat. Házet budou šestkrát a aby to bylo pro diváky přehledné, budou po každém kole znát průběžný stav souboje," přiblížil manažer Zlaté tretry Ostrava Alfonz Juck.

Foto: Aleš Gräf/graf.cz

Oštěpař Vítězslav Veselý při Diamantové lize v Monaku.

Článek

České barvy bude pod vedením Jana Železného hájit čtveřice Vadlejch, Veselý, Jílek a Frydrych, jejími soupeři bude kvarteto Rohler, Vetter, Hofmann a Hamman. Kapitánem německého družstva bude olympijský vítěz z roku 1972 a bývalý světový rekordman Klaus Wolfermann. „Chceme divákům nabídnout zase trochu jiný zážitek a je super, že se nám to podařilo dohodnout. Němci byli z toho nápadu nadšení. Bývalý německý oštěpař Boris Henry ihned začal uvažovat o podobných závodech v Německu," řekl ředitel mítinku a kapitán českého oštěpařského týmu Železný.

„Bude to napínavý souboj, ve kterém bude v ohrožení můj ostravský rekord 94,64 metru z roku 1996," prohlásil Železný. Hlavním kandidátem na jeho překonání bude lídr německé čtveřice olympijský vítěz Thomas Röhler. „Má velkou formu. Začátkem května v Dauhá hodil nejlepší ‚Neželezný' výkon historie 93,90 metru. Je to oštěpař budoucnosti," zmínil Juck.

U Bolta je dál otazník

Ani měsíc před mítinkem ještě není jistá účast atletické superstar z Jamajky Usaina Bolta. „Usaina čeká 10. června rozlučkový start na Jamajce a potom bude jasněji o jeho dalším programu. Jsme ve spojení a věříme, že jednání budou úspěšná. Nicméně ještě jeho start nemůžeme potvrdit," pověděl Juck.

I kdyby Bolt nakonec do Ostravy nepřijel, uvidí vyprodaný Městský stadión přehršel špičkových atletů v čele osmičkou olympijských vítězů z Ria. Posledním oznámeným je 22letý keňský steeplař Conseslus Kipruto. „Bývalý juniorský mistr světa loni nepoznal porážku. Vyhrál v Riu i celý seriál Diamantové ligy, kde si zlepšil osobní rekord v běhu na 3000 metrů překážek na 8:00,12 minuty," přiblížil Juck.

Kvůli nelehké situaci v dotačních programech ministerstva školství zatím organizátoři Zlaté tretry nedostali slíbenou zhruba patnáctimiliónovou dotaci. „Věříme, že přidělení dotace bude definitivně potvrzeno v příštích dnech," dodal Alfonz Juck, kterého velmi potěšil přístup moravskoslezského hejtmanství i magistrátu města Ostravy. Obě instituce se rozhodly své původní dotace navýšit. „Považujeme Zlatou tretru Ostrava za nedělitelnou součást života ve městě. Je to nejvýznamnější mítink v republice a vůbec si nedovedu představit, že by se konala bez účasti města. Proto jsme navýšili naši podporu z původně plánovaných 8,5 miliónu na deset miliónů korun, což je zhruba čtvrtina rozpočtu mítinku," řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

OHLÁŠENÉ HVĚZDY ZLATÉ TRETRY OSTRAVA
Mo Farah, Christian Taylor, Thomas Röhler, Wayde Van Niekerk, Anita Wlodarczyková, David Rudisha, Conseslus Kipruto
Pavel Maslák, Jakub Holuša, Filip Sasínek, Jakub Vadlejch, Vítězslav veselý, Jiřina Ptáčníková, Tomáš Staněk

Reklama