Hlavní obsah

Nové pravidlo? Nesmysl, varuje Kudlička i před hrozícím nebezpečím

Praha

Na náměstí už skákal řadu exhibic i regulérních závodů, ale při mistrovství republiky si v pátek v Třinci v centru města zazávodí Jan Kudlička poprvé. Od 17 hodin budou tyčkaři předvojem domácího šampionátu, který proběhne o víkendu už klasicky na stadiónu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tyčkař Jan Kudlička na Memoriálu Josefa Odložila.

Článek

Vítáte tuhle změnu?

Těším se, myšlenka dostat atletiku mezi lidi a naservírovat jim jí ještě blíž je super. I když v Třinci je jeden z nejlepších sektorů na stadiónu, nejradši bych závodil v pátek i v neděli.

Formu máte, Odložilův memoriál jste v pondělí vyhrál výkonem 570 centimetrů.

To byl můj zatím nejlepší vstup do sezóny. Příjemně mě ten závod překvapil, neměl jsem za sebou moc povedených skokanských tréninků, trochu na mě skočila alergie. O to víc si výkonu cením. Věřím, že by v Třinci mohl být v ohrožení třeba i český rekord (583 cm).

Mezi tyčkaři vzbudil negativní ohlas plán mezinárodní federace IAAF zkrátit čas na pokus od příštího roku o polovinu na 30 sekund. Věříte, že se návrh ještě podaří zvrátit?

Doufám. Je to nesmysl a vymysleli to lidé, kteří s atletikou asi nemají nic společného. Je to kvůli televizi, ale třeba vloni na mistrovství Evropy v Amsterdamu foukalo a kdyby tam platilo třicet sekund, je z toho nebezpečná záležitost.

Asi by se změna projevila i na kvalitě soutěží.

Jasně. Když se člověk podívá na doby, kdy skákal Sergej Bubka, měli hranaté laťky, delší hřebíky v tretrách. Od té doby se toho strašně změnilo, což poškozuje výkony. A mám za to, že lidi chtějí vidět závodníky skákat co nejvýš…

Taháky mistrovství republiky
Pátek
17.00 tyč M (Kudlička, Balner)
Sobota
18.15 100 m M (Maslák, Veleba, Stromšík)
18.20 dálka M (Juška, Helcelet, Sýkora)
Neděle
13.00 oštěp Ž (Špotáková, Ogrodníková)
13.30 tyč Ž (Maláčová, Švábíková, Ptáčníková)
14.55 oštěp M (Vadlejch, Veselý)
15.15 koule M (Staněk, Prášil).
16.05 200 m Ž (Procházková, Bendová, Rosolová, Hejnová)
Přímý přenos vysílá ČT 2 v neděli od 14.00 do 17.05.

Reklama

Související témata: