Hlavní obsah

Vrátí se hrdí? Špotáková a spol. už nechtějí další pád připustit

Praha

Moc dobří na to, aby zaparkovali ve druhé nejvyšší soutěži, ale zase ne tak kvalitní, aby se pravidelně účastnili setkání smetánky v superlize. Tým českých atletů od založení mistrovství Evropy družstev se železnou pravidelností střídá postupové oslavy a chvíle smutku po sestupech. Francouzské Lille by mělo tradici přerušit, alespoň s takovým odhodláním odletěla česká výprava bojovat o setrvání v superlize.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková (vlevo) a bývalá diskařka Věra Cechlová Pospíšilová před odletem do Lille.

Článek

„Pevně věřím, že za to atleti vezmou a budou se chtít udržet. Zvlášť, když se teď závodí ve dvouletých cyklech, takže by se mohli vrátit nejdříve za čtyři roky, kdy tým může být úplně jiný. Věřím, že se vrátíme hrdí,“ hlásil šéftrenér Tomáš Dvořák.

K dispozici má téměř nejsilnější možnou sestavu včetně dvojnásobné olympijské vítězky v hodu oštěpem Barbory Špotákové. „Jsem týmový hráč, soutěže družstev mi dodávají energii. Chci získat co nejvíc bodů,“ hlásí odhodlaně oštěpařka.

Sestupují jen dva

Z medailistů z vrcholných akcí chybí jen zranění překážkář Petr Svoboda a kladivář Lukáš Melich, kvůli potížím s nohou neletěla ani překážkářka Zuzana Hejnová. Českým nadějím nahrává fakt, že Rusko, jehož federace je stále v trestu, je automaticky sestupující, na dráze tak budou ve hře jen dva Černí Petři pro jedenáct týmů. A Češi byli většinou nejlepším ze sestupujícího tria.

Šampionát družstev má tradiční specifika, ve výšce a tyči závodník končí poté, co v součtu nasbírá čtyři nezdařené pokusy (pokud už nezůstal v závodě jediný), u vrhů, dálky a trojskoku mají atleti tři pokusy a kvarteto nejlepších i čtvrtý.

Závodit se bude nově už od pátku, kdy proběhnou rozběhy. ČT Sport vysílá přímé přenosy v sobotu od 13.50 do 15.55 a od 16.15 do 16.50 a v neděli od 14.35 do 15.25.

Česká nominace
Muži
100 m: Stromšík, 200 m: Maslák, 400 m: Šorm, 800 m: Šnejdr, 1500 m: F. Sasínek, 3000 m: Holuša, 5000 m: Zemaník, 4x100 m: Záleský, Veleba, Jirka, Stromšík, 4x400 m: Maslák, Šorm, Tesař, Müller, 110 m př.: Sedlák, 400 m př.: Müller, 3000 m př.: Olejníček, výška: Heindl, tyč: Kudlička, dálka: Juška, trojskok: Zeman, koule: Staněk, disk: Bárta, kladivo: Pavlíček, oštěp: Vadlejch.
Źeny
100 m: Procházková, 200 m: Bendová, 400 m: Pírková, 800 m: Hálová, 1500 m: Mäki, 3000 m: Vrzalová, 5000 m: Stewartová, 4x100 m: K. Seidlová, Procházková, Slaninová, Pírková, 4x400 m: Jiranová, Rosolová, Pírková, Petržílková, 100 m př.: Koudelová, 400 m př.: Rosolová, 3000 m př.: Sekanová, výška: Hrubá, tyč: Maláčová, dálka: B. Dvořáková, trojskok: Májková, koule: Klementová, disk: Staňková, kladivo: Šafránková, oštěp: Špotáková.

Reklama