Hlavní obsah

Bolt naposledy na Zlaté tretře. Dostane cenu města, bude i speciální choreo

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Zlatá tretra je jediný světový mítink, který se může chlubit devítinásobnou účastí fenomenálního sprintera Usaina Bolta. A vzhledem k tomu, že jamajský atlet letos plánuje uzavřít závodní kariéru, tenhle primát Ostravě už nikdo nevezme. I proto se organizátoři 56. ročníku nejkvalitnějšího mítinku v Česku rozhodli s Boltem jaksepatří rozloučit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt pravidelně navštěvuje také ostravskou Zlatou tretru.

Článek

„Máme připravené speciální choreo. Tím jsou fandové Baníku, který na Městském stadiónu hrává svá domácí utkání, proslulí. Ale už se nám to dvakrát povedlo i na Tretře. Jenom bychom potřebovali, aby po závodu na sto metrů diváci neodcházeli. Především pak tribuna B. Bude to opravdu zajímavé a pro Bolta to bude překvapení," nastínil místopředseda českého atletického svazu a šéf pořádajícího oddílu SSK Vítkovice Oldřich Zvolánek.

Ocenění se Bolt dočká také od zástupců města Ostrava. Jako první zahraniční sportovec dostane Cenu města Ostravy. „Mezi držiteli Ceny města Ostravy je několik známých českých sportovců, například hokejisté David Moravec a Richard Šmehlík nebo vzpěrač Hans Zdražila. Bolt je prvním zahraničním sportovcem, kterému bylo toto ocenění uděleno, a domnívám se, že zcela po právu," uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Jamajčan Bolt startoval v Ostravě poprvé v roce 2006. „Sám prohlásil, že Ostrava na jeho rozlučkovém turné nemůže chybět, což nás velmi těší," zmínil manažer mítinku Alfonz Juck.

Vyprodaný stadión toho ale ve středu 28. června uvidí mnohem více. Nejen poslední start Usaina Bolta v Ostravě. „Přicházíme v neskutečné formě. V Ostravě budou tři nejlepší atleti minulého roku Bolt, Farah a Van Niekerk. Kromě mistrovství světa v Londýně se tito tři na žádném mítinku nesešli," řekl majitel pořádající agentury Miroslav Černošek. „Tretra je finančně nesmírně náročná, letos stála zase o něco více a blíží se to k padesáti milionům korun. Ale diváci za to uvidí šestnáct disciplín a deset olympijských vítězů z Ria," dodal Černošek.

Kromě Bolta se bude loučit také Brit Mo Farah, jenž poběží naposledy desítku na dráze. Keňan Rudisha nabídne svůj první start na kilometr, diváci uvidí česko-německý souboj týmů v hodu oštěpem. Zářit chtějí také Češi. Maslák plánuje překonat český rekord na třístovce, poprvé se v přímém souboji utkají na kilometru Holuša a Sasínek. Koulí bude házet čerstvý český rekordman Staněk. „Těch témat, které stojí za pozornost, bude spousta," nabídl Juck.

„Taková nálož hvězd, to je organizačně velmi náročné. Ale rozhodli jsme se, že do toho půjdeme, protože mezinárodně významných akcí na špičkové úrovni je v Česku málo a my tady chceme být pořád," uvedl ředitel mítinku Jan Železný.

Nabitý program a vyprodaný stadión ovšem přinesou i jistá omezení. „Vzhledem k bezpečnostní situaci ve světě čekají na diváky bezpečnostní prohlídky. Proto je žádáme, aby přišli včas a nenosili sebou žádná zavazadla. Jinak jim budou odebrána. S foťákem se ale na stadión dostanou," upozornil Zvolánek.

Reklama

Související témata: