Hlavní obsah

Přijel jako zajíc, loučí se jako legenda. Nový Bolt? Nevidím ho, přiznává manažer

Ostrava

Když Usain Bolt v Ostravě dokončil poslední ze série rozhovorů pro česká média, otočil se na manažera Zlaté tretry Alfonse Jucka a zeptal se: „Všichni se mě ptají, jestli sem budu jezdit i jako divák. Pozvete mě, že ano?“ Juck se usmál a odvětil: „Tebe sem budeme zvát pořád.“

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jamajský sprinter Usain Bolt po příletu do Ostravy, vpravo manažer mítinku Alfons Juck.

Článek

I tato scénka dokumentuje úzký vztah, který si nejrychlejší muž historie vytvořil k Ostravě a ke slovenskému manažerovi, jenž má na starosti sportovní část mítinku. Už v roce 2004 si ho vyhlídl, tehdy ještě vytáhlého jamajského mladíka do Ostravy nepustilo zranění.

Až o dva roky později si odbyl premiéru. „To byl úplný zajíc, my ho ani nebrali tak vážně. Tehdy se s kariérou loučili Honza Železný a Hicham El Guerrouj, my byli deprimovaní, že byla strašná zima a lidi nevydrželi do konce,“ vzpomíná Juck. I když má na talenty vyhlášený nos, sám netušil, že se rodí éra spojení Zlaté tretry s největší atletickou superstar.

V roce 2008 už věděl. S Boltem se domluvil na podmínkách startu a najednou přišla z New Yorku senzační novinka, že Jamajčan v New Yorku posunul světový rekord na 9,72 s. „Byli jsme v šoku, tehdy byl především dvoustovkař, tohle nikdo nečekal,“ přiznával Juck. Bolt v Ostravě poprvé požíval postavení hvězdy.

Tři zlaté medaile z olympiády v Pekingu jeho status ještě upevnily, nastala nelehká vyjednávání. „Museli jsem zabojovat, vytvořila se jeho cena, která pak oscilovala kolem této částky i v dalších letech,“ říká Juck.

Suma, kterou musí mítinky za Boltův start vydat, se nezveřejňuje, ale v minulosti se spekulovalo o 250 až 300 tisících dolarech (zhruba 5,8-7 miliónu korun).

Tretra o diváky nepřijde

Od příštího roku organizátoři tuto částku ušetří, ale přijdou o osobnost, jejíž věhlas zdaleka přesahoval atletické ovály. Může ho někdo nahradit? „Nikoho takového nevidím,“ kroutí Juck hlavou. „Jsou tu špičkoví atleti, ale Bolt k tomu přidal i všechno ostatní, nedá se nahradit,“ má jasno.

Pár adeptů z rukávu vysype, ať už katarský výškař Mutaz Essa Barším, jamajská sprinterka Elaine Thompsonová, Američanka Tori Bowieová, Shaunae Millerová-Uibová z Baham… „Ale běžte po Ostravě a zeptejte se, kdo je zná. Nedá se stavět na tom, že přitáhnou diváky,“ ví Juck.

Přesto o divácký zájem o Zlatou tretru v „poboltovské“ éře nemá obavy. „Lidi se naučili chodit na mítink. Vědí, že dorazí ti nejlepší, co jsou k dispozici. Tretra je zavedená značka,“ říká.

Reklama