Hlavní obsah

Britský šlechtic ze Somálska má novou výzvu. V Ostravě zažije derniéru

Ostravské sbohem jamajského sprintera Usaina Bolta nebude jediným loučením atletické hvězdy, které ve středu večer vítkovický stadión uvidí. Naposledy se při mítinku postaví na start závodu na 10 000 metrů Brit Mo Farah, jediný muž historie, jenž dokázal vyhrát závody na 5000 a 10 000 m na dvou po sobě jdoucích olympiádách i mistrovstvích světa.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Britský běžec Mo Farah a jeho charakteristická póza.

Článek

Po srpnovém světovém šampionátu v Londýně, kde jsou jeho závody dávno vyprodány, Farah svou pozornost přesměruje na silniční běhy.

„Všechno jednou končí. Teď bych chtěl potrápit soupeře v maratónu,“ předsevzal si rodák ze somálského Mogadiša, jenž v osmi letech přišel do vlasti svého otce, aniž by uměl anglicky. Nyní je z něj ve Velké Británii sportovní ikona, byl oceněn i šlechtickým titulem.

Rekordy mu nechybějí

Jediné, na co na dráze nedosáhl, jsou světové rekordy. Ale nelituje. „Když chcete uspět na vrcholných akcích, musíte se připravovat spíš na ně než na rekordní časy. A já vždycky tvrdil, že zlaté medaile jsou pro mě víc. Samozřejmě bych se nebránil útokům na rekord, ale byly mimo můj dosah,“ ví Farah, jenž je v historických tabulkách na pětce až 31. a na desítce 16.

Jenže jeho síla je v takticky vedených bězích a nástupech v závěru, jimž nikdo nedokáže odolat. Cílem pak probíhá s úsměvem a charakteristickým gestem „mobot“, tedy rukama nad hlavou spojenýma do tvaru písmene M.

Předvede ho i na olympiádě v Tokiu po vítězném maratónu? Farah je opatrný. „Trénink je oproti dráze hodně jiný, uvidíme, jak mi to půjde. Druhá věc je, že mi chybí rodina, jsem šest měsíců v roce pryč,“ vypočítává otec čtyř dětí, jenž se připravuje pod americkým koučem Albertem Salazarem.

Reklama