Hlavní obsah

Staňka při rekordním vrhu zradily nohy. Škoda, škoda, dobrý pokus, litoval přešlapu

Ostrava

Český rekordman Tomáš Staněk v Ostravě na Zlaté tretře potvrdil úlohu favorita a výkonem shodným jako na nedávném mistrovství Evropy družstev v Lille 21,63 metru v pátém pokusu ovládl vrh koulí. Daleko nebyl ani k překonání deset let starého rekordu mítinku Američana Hoffy (21,77), bohužel ve třetím pokusu, kdy koule dopadla téměř k 22 metrům přešlápl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český koulař Tomáš Staněk na Zlaté tretře.

Článek

Jste spokojený s výkonem, který vám zajistil vítězství?

Mohlo to být lepší, ale jsem nesmírně spokojený, protože jsou to metry, které se tady dlouho neházely. Co mě těší, je ta stabilita. Znovu to bylo blízko ke 22 metrům.

Kdybyste nepřešlápl, mohlo to být ještě lepší.

Je to tak. Nechal jsem si to změřit a bylo to 21,98 metrů. Škoda, škoda, jediný dobrý pokus, jinak ostatní trochu jako v Lille, nedotočené, škubané.

Kdybyste jste se udržel v kruhu, tak to byl nový rekord mítinku.

To hodně mrzí, hlavně by to byl můj druhý nejdelší pokus a znovu přehozený bývalý český rekord. Ale co se dá dělat. Dneska nebyly nohy holt takové. Ale i tak jsem předvedl hodně solidní pokus.

Vrcholem sezóny bude srpnové mistrovství světa v Londýně. Cítíte ještě rezervy?

No, snad forma trochu dojede a nebudu unavený, dneska se mi trochu klepaly nohy, v prvním pokusu mi úplně vynechalo stehno, vůbec jsem nevěděl, co se děje. Možná mě rozklepal ten kotel, co tu diváci na stadiónu udělali. Strašně jsem chtěl vyhrát, ještě s takovou formou. Věděl jsem, že to nebude lehký závod, ale spíš v hlavě. Každý očekával, že hodím daleko, musel jsem přehodit Poláka Haratyka, který si tu hodil osobák. Nebylo to úplně jednoduchý.

Nepřekvapil vás trochu Polák Haratyk dalekým pokusem?

Trochu ano, spíš jsem to čekal od Konrada (Bukowiecki). Ale u něj je vidět, že se technicky trápí, chce to čas.

Dokážete odhadnout, jak vysoko bude v Londýně viset medaile?

Odhadnout se to dá, myslím, že to bude blízko 22 metrům. Doufám, že se přiblížím taky. Američanům nemusí sednout Evropa, londýnské počasí a já nevím co. Nemusí se házet tak daleko. Bohužel to není běhání, kde se dá taktizovat, tady se jde po výkonu. Bude to hodně, hodně solidní závod.

Reklama