Hlavní obsah

Chystá se útok na rekord české legendy! Pomůže prý i dron

Nečekané zbraně vytáhl na cestě za překonáním světového rekordu německý oštěpař Thomas Röhler. Ten chce vymazat z rekordních tabulek českou legendu Jana Železného a zároveň zdolat magickou hranici 100 metrů. Proto začal v přípravě využívat dron. Malý bezpilotní letoun poprvé vyzkoušel na jarním soustředění v JAR a usoudil, že ke zlepšení výkonů tuto technologickou vymoženost potřebuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německý oštěpař Thomas Röhler na mítinku Zlatá tretra.

Článek

"Díky pohledu shora na své hody získám ještě detailnější biomechanické informace k optimalizaci pohybu," uvedl olympijský vítěz z Ria de Janeiro v rozhovoru pro Die Welt. "Použití dronu má velký biomechanický potenciál. Ukázalo se, že naši biomechanici ho ke své práci potřebují," řekl pětadvacetiletý oštěpař.

V květnu na úvod sezóny v Dauhá se blýskl německým rekordem 93,90 metru, kterým se zařadil na druhé místo historických tabulek. Dál hodil v minulosti se současným typem oštěpu jen Železný, jehož světový rekord 98,48 metru platí už 21 let.

Sto metrů překonal jako jediný oštěpař v historii v roce 1984 reprezentant tehdejší NDR Uwe Hohn. Po jeho výkonu 104,80 metru bylo v oštěpu z bezpečnostních důvodů posunuto těžiště a rekord byl anulován.

Röhler věří, že může svého krajana napodobit. "Od roku 2010 se rok co rok neustále o dva nebo tři metry zlepšuji. Dlouho bylo mým cílem 90 metrů, ale v lidských silách je hodit i sto metrů. Pohání mě touha vyzkoušet, kde jsou moje hranice. Už se pohybuji v oblasti inovace, kde se musím posunout, abych svůj cíl jednou splnil," řekl Röhler, který letos překonal hranici 90 metrů také na Zlaté tretře v Ostravě a na Diamantové lize v Římě.

Reklama

Související témata: