Hlavní obsah

Super forma, ale žádná nabubřelá prohlášení. Nemám americké sebevědomí, říká silák Staněk

Ústí nad Labem

Poprvé vyhrál parádně obsazenou Grand Prix v Ústí nad Labem, předvedl výkon 21,38 m, přesto nebyl úplně spokojený. I to dokazuje, do jaké fazóny se letos dostal koulař Tomáš Staněk, pro něhož hranice 21 metrů není žádný problém a při českém rekordu poslal kouli o centimetr i za 22 m. Stále mu tak patří třetí místo v letošních světových tabulkách.

Foto: Jan Kucharčík

Koulař Tomáš Staněk po vítězství na Grand Prix Ústí nad Labem.

Článek

Platí u vás, že s jídlem roste chuť? Vloni byste takový výkon určitě bral.

Roste, proto trénujete, abyste předváděli co nejlepší výkony. Já jsem rád, že jsem tu uhájil pozici nejlepšího Evropana, ale chtěl jsem víc, aspoň jednadvacet a půl metru. Ale doufám, že lépe vyjde v neděli Diamantová liga v Rabatu.

Přes den v Ústí dost pršelo, podepsalo se to na kruhu?

Když jsem sem jel a viděl, jak prší, tak to bylo na psychiku na prd, ale naštěstí se počasí trošku umoudřilo a kruh uschnul, takže hlavně ty poslední pokusy mohly být dlouhé. Bohužel se to nesešlo.

Do Ústí se tradičně daří zvát koulaře ze světové špičky, takže triumf má svou váhu.

Mám tyhle závody rád. Hraje hudba, lidi fandí, kvalitní konkurence, tady se dá hodit daleko. Koule je tu fantastická, Míra Vachuta to umí udělat jako v Německu, dotáhne sem neskutečná jména, což možná ani lidi nedocení. Soutěž je podobně kvalitní jako na Zlaté tretře. Nebyl tu vlastně jen David Storl, možná by to dopadlo líp, kdybych ho tu viděl. (úsměv)

V neděli v Rabatu vás čeká už dvanáctý závod sezóny. Sedí vám závodní zápřah?

Byly některé méně důležité závody, třeba ligu jsem šel jen na body, mezi nimi normálně trénuju. Chystám se jen na ty kvalitní starty jako bude teď Rabat.

Diamantové ligy jsou pro vás pořád svátkem? Zatím jste startoval jen na dvou.

Konečně mě zvou na víc než na jednu Diamantovku ročně. (úsměv) Trochu mě mrzí, že mě nevzali na začátku do Eugene, asi jim 21 a půl metru nestačilo, mohl jsem mít víc bodů.

Rabat bude váš poslední start před mistrovstvím světa v Londýně?

Asi ano, to je poslední kvalitní závod, pak přijde soustředění a uvidíme, jestli bych šel ještě nějaký start. Spíše ne, abych jezdil na veřejné závody, smysl nemá, tam se člověk nenahecuje.

Takže se nebojíte, že byste se vystřílel už během sezóny.

Myslím, že dokazuju celý rok, že jsem stabilní. Samozřejmě je těžké se přiblížit českému rekordu, který je hrozně daleko. Teď jde jen o to se neutavit na soustředění, které bude krátké, ale intenzivní. Pak už jen se vyházet trochu technicky. Ale v kvalifikaci bude podle mě třeba kolem dvaceti a půl metru, na to myslím jsem připravený.

Počítáte se mezi favority šampionátu?

To ne. Nejsem člověk, který by měl americké sebevědomí, že jsem nejlepší, mám takový výkon a vyhraju. Jsem spíš při zemi, po kvalifikaci se o tom můžeme bavit. (úsměv)

Podle tabulek budou favorité z USA, Američan Crouser svoji formu potvrdil i teď na Diamantové lize v Lausanne.

Crouser si myslím, že určitě vyhraje, ale u ostatních se může stát cokoliv. Kovacs to má postavené na rychlosti, když to trefí, letí koule strašně daleko, ale jindy to může být 20,40.

Reklama

Související témata: