Hlavní obsah

Sen mladičké atletické komety z Opavy: Chci se co nejvíc zapsat do historie

Praha

Občanský průkaz si mohla vyzvednout teprve vloni v prosinci, v červnu se rozloučila se svými spolužáky z deváté třídy opavské Základní školy Boženy Němcové. Přitom je patnáctiletá Barbora Malíková letos jasně nejrychlejší českou čtvrtkařkou i mezi dospělými a od pátku rovněž dorosteneckou mistryní světa. V keňském Nairobi nechala daleko za sebou i soupeřky o dva roky starší… „Mít takový talent se poštěstí jednou za život,“ vyprávěla po dlouhém letu z nitra Afriky trenérka sprinterské komety Jana Gellnerová.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Barbora Malíková se z Keni vrátila se zlatou medailí.

Článek

Malíková nepochází z klasické sportovní rodiny, ale rodiče ji v jedenácti letech přihlásili na atletiku. „Nejdřív se musela naučit běhat, honila jsem ji do vícebojů, protože se vždycky snažím děti rozvíjet všestranně,“ vypráví trenérka. Nyní Malíková špičkově zvládá vedle čtvrtky i osmistovku. „Ale tu tolik nemám ráda, jedno kolečko stačí,“ usmívá se.

Tašky plné jídla nebyly třeba
Keňa má v atletice jméno jako běžecká velmoc, ale z toho, jak zvládne uspořádat mistrovství světa do 18 let, panovaly obavy. Však také třeba výpravy USA či Velké Británie z bezpečnostních důvodů do Keni necestovaly. „Já se také bála, tak jsem měla snad třetinu kufru jídla, ale nakonec tam bylo všechno super včetně jídla,“ hlásí Malíková. „Měli jsme možnost se podívat i do jedné místní vesničky, lidi byli strašně milí, mávali a pořád se usmívali,“ pochvaluje si. Na stadión navíc přišlo o víkendu až 60 000 diváků, a tak není divu, že v Keni už spřádají plány na šampionát juniorů či dokonce dospělých.

Na dorosteneckých šampionátech často uspějí předčasně vyspělí jedinci, které trenéři v nezdravě útlém věku ženou do extrémní zátěže. To by však neměl být případ Malíkové, která v Nairobi vylepšila letitý český dorostenecký rekord na 52,74 s. „Všechno si hlídáme, abychom ji nepřetížili a ten talent nepřišel během roku vniveč,“ ujišťuje trenérka.

Malíková v Nairobi ukázala vedle fyzické připravenosti i taktickou vyzrálost. Nechala finálové soupeřky vypálit od úvodních metrů a když jim doházely síly, zničila je drtivým finišem.

Talent má i výtvarný

A odměnou jí byla mezi spoustou gratulací i ta od světového rekordmana na osmistovce Davida Rudishy přímo na stadiónu. „To bylo strašně krásné, i jsme se spolu vyfotili,“ mohla se pochlubit Malíková, která vedle atletického talentu plánuje rozvíjet i ten výtvarný při studiu architektury na stavební průmyslovce.

„Bára to má v hlavě srovnané. Ví, čeho chce docílit,“ cení si Gellnerová na své svěřenkyni. Čeho by tedy talentovaná dívka ráda dosáhla? „Můj sen je co nejvíc se zapsat do historie,“ přiznává Malíková.

To se jí částečně povedlo už v Nairobi, vždyť se stala teprve čtvrtou českou dorosteneckou mistryní světa. A další už nepřibude, šampionáty do 18 let se nyní budou konat jen na kontinentální úrovni.

Reklama

Související témata: