Hlavní obsah

Je připravený i na bolest. Přesto chce Helcelet z Londýna rekord

Vratislav

Na jaře si pochvaloval, jak po dlouhé době zvládl celou přípravu bez zdravotního omezení a byl natěšený na velké výkony. Snad v tu chvíli desetibojař Adam Sebastian Helcelet zapomněl zaklepat na dřevo… „Byl jsem absolutně nadšený a hned první závod jsem si něco udělal,“ posteskne si.

Foto: Jan Kucharčík

Desetibojař Adam Sebastian Helcelet při oštěpařské soutěži během Velké ceny Tábora.

Článek

Zmíněným závodem byl prestižní mítink v rakouském Götzisu, zraněním odneslo výškařskou soutěž lýtko u achilovky. „Nejprve jsem myslel, že to je klasická desetibojařská bolest, která odezní, ale pak jsme zjistili, že tam byla nějaká jizvička,“ popisuje.

V Götzisu si přitom Helcelet ještě zvládl vylepšit osobní rekord na 8335 bodů, ale další plánované závody v čele s kladenským TNT Express mítinkem rušil. „To mě štvalo,“ přiznává.

Výšku skoro netrénoval

Nepříjemný byl i tréninkový výpadek. Ne snad, že by seděl doma, trenér Josef Karas vymodeloval přípravu na míru Helceletově bolavé noze. Teď společně dohánějí resty ve zbylých disciplínách. „Vrhy jsou dobré kromě koule, s níž se strašně peru. Překážky a dálku si zkusím teď v sobotu v Novém Městě nad Metují,“ vypráví.

Největším otazníkem zůstává výška. „Tu jsem šel jen jednou lehce v tréninku, v tretrách jsem byl asi deset minut, noha pořád při rozběhu v tom oblouku bolela,“ přiznal, že ani světový šampionát nebude bezbolestný. „Jsem na to připravený, ale nebude to nic, na co bych se nějak musel soustředit,“ věří.

Přes ne zrovna ideální průběh sezóny má Helcelet na mistrovství světa vysoké ambice. „Věřím si na další osobák. Elitní osmička bude podle mě kolem 8450 bodů, i to by mohlo být v mých silách. Ale náročné to bude také psychicky, nemám v těch disciplínách jistotu,“ ví stříbrný z loňského mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: