Hlavní obsah

Blesk udeří naposledy. Odejít poražený? To se nestane, ujišťuje Bolt

Londýn

„Piště si: Usain Bolt ukončil kariéru jako neporazitelný.“ Jamajský sprinter při tiskové konferenci v dějišti světového šampionátu rozverně diktoval novinářům, jaký titulek si mají nachystat po jeho sobotní rozlučce. Bude opravdu zlatá?

Foto: Matthew Childs, Reuters

Jamajčan Usain Bolt na tiskové konferenci v Londýně.

Článek

Bolt během své úchvatné kariéry prokázal, že nikdy není radno ho odepisovat. Na cestě za svými osmi olympijskými a jedenácti světovými zlaty v posledních letech několikrát dokázal rozmetat nepříznivé prognózy postavené na jeho nevýrazných výkonech během sezóny.

Čistě podle dosažených časů si pozici favorita nevydobyl ani letos. Hranici deseti sekund pokořil až napotřetí, v letošních světových tabulkách mu patří páté místo… Přesto bude 60 000 diváků v hledišti Olympijského stadiónu v sobotu večer čekat jeho show. Poslední.

Letošní tabulky na 100 m
1. Coleman (USA)9,82
2. Blake (Jam.)9,90
3. Simbine (JAR)9,92
4. Belcher (USA)9,93
5.-7. Bolt (Jam.)9,95
5.-7. Gatlin (USA)9,95
5.-7. Roto (JAR)9,95

A očekává ji i Bolt. Když dostal otázku, nakolik by jeho atletický odkaz poškodilo, kdyby neodešel jako šampión, jen se pousmál. „To se nestane. Z nějakého důvodu si občas čtu, že jsem tu outsider. Ale vždyť víte, že vždycky, když přijedu na vrcholnou akci, jsem připraven. Můj trenér nemá obavy, nemám je ani já,“ vykládal.

Za roky své dominance už dobře ví, že tabulky nerozhodují. „Na šampionátech je klíčové, kdo dokáže udržet nervy. Už jsem to zažil tolikrát. Můj poslední závod za 9,95 ukázal, že jsem na dobré cestě a rozběhy a semifinále mi vždycky ještě pomohly,“ přidává argumenty pro svou stylovou rozlučku Bolt, jenž se definitivně naposledy objeví na dráze příští víkend se sprinterskou štafetou.

Vyzyvatelé dvou generací

Titul mistra světa na stovce je vždy zárukou nehynoucí sportovní slávy. Ale pokud by se někomu povedlo překazit královskou rozlučku Boltovi, byl by zápis nového šampióna do atletické historie ještě výraznější. Kdo může na tento smělý počin pomýšlet?

Hranici 9,90 s prolomil letos jediný muž, jehož jméno znali ještě vloni jen atletičtí experti: Christian Coleman. Je mu 21 let, studuje univerzitu v Tennessee a časem 9,82 s ohromil na univerzitním šampionátu v Eugene. Nebyl to ojedinělý výstřel, pod deset sekund běžel letos šestkrát. „Porazit Bolta? To by bylo šílené. Vždyť zatím o mně většina lidí neslyšela,“ ví.

Jeho mentorem je Justin Gatlin, jenž v 35 letech naposledy vyzve Bolta, svého tradičního soka a v posledních letech i kamaráda. „Pokaždé si věřím. Ale k Usainovi chovám respekt, vždy dokáže běžet rychle, když je potřeba,“ říká Gatlin, jenž Bolta porazil dosud jen jednou.

Kdo dál prahne po sprinterském trůnu? Jeden sok Boltovi odpadl, bronzový na stovce z MS 2015 i OH 2016 Kanaďan Andre de Grasse kvůli zranění stehna v Londýně vůbec nepoběží.

Do formy se ale vrací Jamajčan Yohan Blake, jenž v roce 2011 na MS v Tegu využil Boltova selhání při ulitém startu, či Jihoafričan Akani Simbine, jenž ale většinu svých letošních nejlepších časů zaběhl ve vyšší nadmořské výšce.

Reklama