Hlavní obsah

Zdravý a připravený? To je divný, směje se Staněk. Cítí se i na český rekord

Londýn

Jako první z českých medailových adeptů vyrazí do boje ten nejsilnější. V sobotu dopoledne kvalifikace, v neděli večer finále, takový je plán londýnského šampionátu pro koulaře Tomáš Staňka. „Jsem rád, že závodíme takhle brzy. Kdyby se náhodou něco pokazilo nebo byla v týmu vlna neúspěchů, radši to mám dřív za sebou,“ přiznává.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Tomáš Staněk během odletu atletické výpravy na MS do Londýna.

Článek

Role šestadvacetiletého vrhače se za poslední rok výrazně proměnila. Ještě loni odrážel dotazy, kdy konečně prolomí kvalifikační prokletí, letos ho výkonnost v čele s českým rekordem 22,01 m posunula do širšího okruhu kandidátů na stupně vítězů.

Původ jeho obratu lze najít v březnovém halovém mistrovství Evropy v Bělehradu. První postup do finále a hned stříbro. „To byla dlouhodobá odměna za ty nepodařené soutěže a zranění. Placka mě nakopla do tréninku a důsledek je tahle letní sezóna,“ vysvětluje Staněk.

Světové tabulky 2017
1. Crouser (USA)22,65 m
2. Kovacs (USA)22,57 m
3. Walsh (N. Zél.)22,04 m
4. Staněk (ČR)22,01 m
5. Bukowiecki (Pol.)21,97 m

Před minulým MS v Pekingu i olympiádou v Riu jeho plány vydatně pošramotily zdravotní trable, které se mu letos vyhýbají. „Jsem připravený, zdravý, je to divný,“ rozesměje se a rychle prstem zaklepe, aby nic nezakřikl. „Už trochu znám své tělo, s trenérem jsme dávali bacha, abych si něco neudělal a zase neoblítával doktory,“ líčí svěřenec Petra Stehlíka.

Jeho letošní závodní bilance je impozantní. Třináct závodů, z toho dvanáct za 20 metrů, deset za 21 m. „Kdybych házel devatenáct metrů, tak bych sem jel na výlet nebo čekat na zázrak. Ale před odletem jsem dal 21 i v tréninku. Když nebudu vymýšlet nějaké kraviny, mělo by to být v pohodě,“ vyhlíží s optimismem kvalifikaci, v níž jistotu finále dává výkon 20,75 m.

Ve finále už ze sebe hodlá vymáčknout vše, co je v jeho silách. „Věřím, že mám na to český rekord posunout. A na co by stačil? Zatím vždy za 22 metrů medaile byla, ale letos nemusí, je tam snad osm lidí kolem téhle hranice,“ připomíná. „Vítěz je podle mě jasný, ostatní se budou bít,“ předvídá zlato suverénnímu Američanovi Ryanu Crouserovi.

Reklama