Hlavní obsah

Zemřela slavná australská běžkyně Cuthbertová

Petrh

Atletický svět sice nyní sleduje hlavně mistrovství světa v Londýně, fanoušky ale určitě rozesmutnila zpráva o smrti čtyřnásobné olympijské vítězky. Ve věku 79 let zemřela slavná australská atletka Betty Cuthbertová. Ta dokázala jako jediný běžec v historii vybojovat zlaté medaile na tratích 100, 200 i 400 metrů. Bezmála půl století trpěla roztroušenou sklerózou, v posledních letech byla odkázána na invalidní vozík.

Foto: Peter Mueller, Reuters

Atletická legenda, olympijská vítězka Betty Cuthbertová, na vozíku s pochodní před startem OH v Sydney 2000.

Článek

V 18 letech Cuthbertová zazářila na olympijských hrách na domácí půdě v Melbourne. "Zlatá dívka" tam v roce 1956 vyhrála stovku, dvoustovku a sprinterské štafetě pomohla nejen ke zlatu, ale i ke světovému rekordu. Její výjimečné představení připomíná socha vedle olympijského stadionu.

Plány na obhajobu jí v Římě zhatilo zranění, v Tokiu 1964 pak triumfovala v olympijské premiéře čtyřstovky. Celkem v kariéře překonala šestnáct světových rekordů.

V roce 2000 se Cuthbertová už na vozíku zúčastnila slavnostního zahájení her v Sydney, kde byla jednou z posledních členek štafety s olympijskou pochodní.

Reklama