Hlavní obsah

Špotáková shání na finále tlumočníka. Musí mít hlas jako zvon a uši jako fenek

Londýn

Jako by jedenáct nadupaných soupeřek bylo málo. Barbora Špotáková se při úterním boji o oštěpařskou medaili z mistrovství světa musí přichystat i na londýnské nástrahy. Očekávaný liják a bouřlivou kulisu, v níž není slyšet vlastního ani trenérova slova.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Barbora Špotáková v kvalifikaci oštěpařek.

Článek

Špotáková bude mít medaili, věří Jan Železný

Předpověď počasí je zejména na ostrovech poněkud ošidná disciplína. Jenže podle všech různých modelů se zdá, že nebude radno v úterý se po Londýně pohybovat bez pláštěnky či deštníku. Pokud vás tedy zrovna nečeká finále mistrovství světa (od 20.20 SELČ).

Ať moc neprší

„Já bych si přála, aby byl ten déšť aspoň slabý. Když je silný, pak je soutěž ošklivá a závod zničený. Kolikrát už déšť hlásili a pak to nebylo tak zlé, jsem optimistická,“ doufá světová rekordmanka v přehmat rosniček.

Vystresovaná ale nemusí být ani z případné průtrže mračen, stačí vzpomenout na zlatou olympiádu v Pekingu, či loňské bronzové Rio, kdy rovněž odhazovala oštěp mezi provazci deště.

Jistá si ale může být hukotem v hledišti. Vždyť už v kvalifikaci po sobě s 65letým trenérem Rudolfem Černým několikrát nechápavě hleděli. „Vůbec jsme se neslyšeli, to je obrovský problém,“ přikyvuje. A tak Špotáková vyhlásila pomyslný konkurz na tlumočníka.

„Musí si tam na finále sednout někdo z vedení, nejlépe Dvořka se svým hlasem jako zvon,“ vyzývá šéftrenéra Tomáše Dvořáka.

„A někdo tam musí mít uši jako fenek, abychom se nějak domluvili. Bylo mezi námi deset metrů a vůbec jsme se neslyšeli. Když si představím, že by tam seděla moje máma, která je stejně stará jako Ruda, neslyšela by nic. Musíme nějak tu překladatelskou trenérskou činnost doladit,“ plánuje s úsměvem.

Hrozba z Chorvatska i Číny

Na ploše stadiónu už ale stejně bude stát proti soupeřkám sama. Kdo může zhatit její sen o druhém světovém titulu po deseti letech? Podle průběhu sezóny Chorvatka Sara Kolaková, dle výsledků kvalifikace Číňanky v čele Lu Chuej-Chuej.

„Já myslím, že oproti kvalifikaci jsem schopná přidat určitě tři metry. Formu tu mám,“ tvrdí dvojnásobná olympijská vítězka, jíž do finále poslal pokus dlouhý 64,32 m.

Reklama

Související témata: