Hlavní obsah

Po skoku pro zlato zůstaly krvavé šrámy. Nikdy se nevzdám, tvrdí nejrychlejší žena

Londýn

Cítila bolest sedřené kůže na stehnu i rameni, ale při pohledu na obří světelnou tabuli jako by rázem zmizela. Americká sprinterka Tori Bowieová viděla své jméno na prvním místě, a může se tak titulovat sprinterskou královnou. Díky takřka sebedestrukčnímu předklonu a krkolomnému pádu, kterým se v posledních decimetrech finále stovky o setinu dostala před Marie-Josée Ta Louovou z Pobřeží Slonoviny. Obě po doběhu netrpělivě čekaly na zveřejnění výsledku v naději, že budou první.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Tori Bowieová z USA padá v závěru sprinterské stovky do cíle pro světové zlato. Vpravo olympijská vítězka Elaine Thompsonová z Jamajky,která v Londýně na medaili nedosáhla.

Článek

„Nikdy se nevzdám, dokud nejsem v cíli. Už několikrát mi to zachránilo vítězství,“ vyprávěla šestadvacetiletá Bowieová. „Nevím, kde se to ve mně bere. Asi jsem tak hladová po vítězství, chci ho za každou cenu,“ přemítala.

Mohutný předklon může souboje o setiny rozhodovat, klíčové je, kdy protne cílovou čáru torzo těla, tedy nikoliv končetiny.

Vloni si rybičkou doskočila pro olympijské zlato na čtvrtce bahamská sprinterka Shaunae Millerová, teď ji napodobila Bowieová, přes níž za cílem přepadla i Murielle Ahoureová z Pobřeží Slonoviny. „Mám pár šrámů, ale na rozběh dvoustovky budu v pořádku,“ ujistila Bowieová.

Američanka pochází z malé vesničky Sand Hill, s mladší sestrou skončily v pěstounské péči, pak je vychovávala babička. Už na univerzitě v Jižním Mississippi si vydobyla pověst skvělé sprinterky i dálkařky, teď prožívá strmý vzestup své profesionální kariéry.

Jamajský neúspěch

Před dvěma lety na mistrovství světa v Pekingu doběhla při debutu na vrcholné akci na stovce třetí, vloni na olympiádě v Riu druhá, při pondělním vyhlášení v Londýně už se postavila na nejvyšší stupeň.

Mimo pódium zůstala největší favoritka Elaine Thompsonová z Jamajky, karibská sprinterská velmoc se tak ocitla na mistrovství světa poprvé od roku 2003 bez medaile a po Boltově porážce na stovce od dua Američanů zažila další hořkou chvíli.

Reklama