Hlavní obsah

Jamajským fanouškům nahradil Bolta. Teď s ním chce závodit

Londýn

Mužská stovka? Bolt jen bronzový. Ženská stovka? Žádná medaile, Thompsonová až pátá. Není divu, že se mezi jamajskými fanoušky začínala šířit nervozita z čekání na zlato z mistrovství světa. A to se jich pravidelně v sektoru u cíle shromažďují desítky.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Jamajčan Omar McLeod se stal mistrem světa na 110 m překážek.

Článek

V pondělí ale konečně mohli nadšeně mávat s jamajskými vlajkami a rozjet naplno oslavné tanečky za zvuků hitu Boba Marleyho „Jamming“. Jejich hrdina se jmenuje Omar McLeod, běhá 110 metrů překážek a zlato vyhrál v čase 13,04 s.

Tlak byl větší

„Bylo to jiné než před rokem v Riu, kdy přede mnou vyhráli Usain s Elaine, což mi dodalo další energii. Teď jsem byl pod větším tlakem,“ srovnával. Z olympijských šampiónů karibské sprinterské velmoci si v Londýně vedl jasně nejlépe, byť Thompsonová bude mít ještě šanci na dvoustovce.

McLeod se vydal jinou cestou než třeba Bolt. Po střední škole se přesunul do USA, kde rozvíjel svůj talent. Na start profesionální kariéry nevzpomíná rád, při prvním závodě na mítinku v Székesfehérváru v červenci 2015 odstoupil kvůli křeči. Pak už se ale stal dominantní postavou stodesítky překážek. Vyhrál halové MS v Portlandu, v Riu a teď i v Londýně.

Bolt nyní odchází, ale třiadvacetiletý rodák z Kingstonu může vládnout nad překážkami ještě dlouho. A nejen nad nimi. McLeod totiž nad ostatními překážkáři dominuje zejména díky své rychlosti, vždyť loni zvládl stovku pod deset sekund! Překážky pod třináct a stovka pod deset? To dosud nikdo jiný kromě McLeoda nesvedl.

Zbývá jen rekord

Také Jamajčané v Londýně zvažují jeho nasazení do sprinterské štafety. „Když mě nenominují, nic se neděje, ale já doufám, že dostanu šanci pomoct Jamajce k další zlaté medaili. A věnovat ji Usainovi,“ chce si zaběhnout po boku loučící se legendy.

A neskrývá, jak moc ho láká zažít vítězné opojení i na hladkých sprintech. „Chci vstoupit do historie. Na překážkách už jsem vyhrál, co se dalo, chybí jen světový rekord. Tak si chci trochu zaexperimentovat v dalších disciplínách,“ vyznal se.

Ke světovému rekordu na překážkách Ariese Merritta mu chybí jedna desetina. Podle bývalého rekordmana a nyní experta BBC Colina Jacksona ale zatím na čas 12,80 s nemá. „Rychlost mu nechybí, ale technicky na tom není tak dobře jako Aries,“ tvrdí Jackson.

Reklama