Hlavní obsah

Holuša má medaile i rekordy. Teď je připraven si doběhnout pro třešničku

Londýn

Je halovým mistrem Evropy a vicemistrem světa, autorem českých rekordů v hale i venku. Ještě jeden nesplněný sen v sobě ale mílař Jakub Holuša v sobě nosí: finále na vrcholné světové akci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Holuša v cíli závodu na 1000 m na Zlaté tretře.

Článek

„Strašně moc bych si přál, aby se to povedlo,“ přitakává devětadvacetiletý běžec. „Už čtyři roky dá se říct běhám kvalitně, i když občas přijde nějaký výbuch,“ říká Holuša. Jeden ho potkal předloni na světovém šampionátu v Pekingu, kde skončil v rozběhu, v Londýně tak bude mít co napravovat.

Dobíjel baterky

„Myslím, že já i trenér bychom si finále za tu práci, kterou odevzdáme, zasloužili,“ je přesvědčen svěřenec Jiřího Sequenta. „K těm medailím a rekordům by to byla taková třešnička, připravený jsem. Určitě líp než v Pekingu,“ je přesvědčený Holuša, jenž do šampionátu vstoupí dnešním rozběhem.

Závodit tak bude poprvé od červnové Zlaté tretry, po níž odjel na tradiční soustředění do italského Melaga. „Čtyři týdny jsem makal. Měl jsem vybité baterky, tak jsem nakonec nezávodil, abych je nabil,“ vysvětloval. Absolvoval jen test v Praze, kdy ho potěšil kilometr zaběhnutý za 2:18.

Jenže na vrcholných akcích dosažené časy nerozhodují, rozběhy jsou často soubojem taktiky i ostrých loktů. „Nemám žádný scénář závodu, který by mi vyloženě vadil. Samozřejmě, když mi nikdo nepodrazí nohy,“ pousměje se Holuša. „Nestačí jen běžet, ale musíte poznat, kdy zareagovat. Jakmile zaspíte nějaký nástup, můžete ztratit hodně pozic,“ ví.

Reklama

Související témata: