Hlavní obsah

Skandál, sabotáž... Kdo za tím asi stojí? naznačuje atletická legenda odstranění nepohodlného soupeře

Nešťastný botswanský běžec Isaac Makwala, jemuž Mezinárodní atletické federace IAAF zakázala startovat v úterním finále MS na 400 m, našel zastání mimo jiné i u legendárního sprintera a experta britské BBC Michaela Johnsona. Slavný Američan se dokonce nebál pustit do hodně odvážných teorií.

Foto: Phil Noble, Reuters

Isaac Makwala z Botswany vyhrál semifinále na 400 m, byl jedním z adeptů na zlato.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vítězná čtvrtka Wadea van Niekerka na MS v Londýně.

IAAF vysvětlila zákaz startu zdravotními důvody, protože lídr letošních tabulek ve sprintu na 200 m patří ke třicítce atletů z jednoho z oficiálních hotelů šampionátu, které postihly žaludeční potíže. Kvůli nim Makwala nemohl nastoupit do rozběhů na dvoustovku, před finále na 400 m ale tvrdil, že je fit a může závodit. Ochranka ho však vůbec nepustila na stadión.

Čtvrtku tak vyhrál hlavní favorit, Jihoafričan Wayde van Niekerk, a podle spekulací Michaela Johnsona mohla mít IAAF zájem na tom, aby ještě před finále vyřadila ze hry jeho největšího soupeře, jímž měl být právě Makwala.

„Wayde van Niekerk je oblíbencem IAAF. A jediný člověk, který ho mohl ohrozit, byl odstraněn. Konspirační teorie se rozbíhají. Kdo za tím asi stál?" odpálil třaskavou spekulaci čtyřnásobný olympijský vítěz a desetinásobný světový šampión Johnson.

Makwala byl ze zákazu startu pochopitelně zdrcený a s rozhodnutím ostře nesouhlasil. „Říkali mi: Ne, nemůžeš běžet, protože jsi nemocný. Tohle je podle mě sabotáž," bránil se botswanský atlet.

Reklama

Související témata: