Hlavní obsah

Narvaný stadión zažila jen na dětské olympiádě. Potlesk už mě nerozhodí, říká Hrubá

Londýn

Volné dopoledne v Londýně před svou kvalifikací využila k cestě na nákupy. „Konečně jsem si pořídila džíny, u nás koupit dlouhé gatě je obtížné,“ usmívala se vytáhlá brněnská výškařka Michaela Hrubá. Devatenáctiletá juniorská šampiónka se ve čtvrtek vynasnaží, aby si ze světového šampionátu odvezla i finálovou účast.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Výškařka Michaela Hrubá rozdává rozhovory v dějišti světového šampionátu v Londýně.

Článek

Limit je 194 centimetrů, což je i hodnota vašeho letošního maxima.

Skočeno už mám 194 letos několikrát, věřím, že to půjde, i když může hrát roli i stres. Je tam hodně závodnic, limit bude asi potřeba.

Londýnský stadión jste si vyzkoušela letos i při Diamantové lize.

Je super, sedí mi, povrch je dobrý. Jen jsem slyšela, že budeme mít doskočiště na druhé straně, tak snad se nebude točit vítr.

A čeká vás asi nejbouřlivější atmosféra v dosavadní kariéře.

To asi jo. I když na Diamantové lize tu bylo taky hodně lidí. A na dětské olympiádě v Číně (Olympijské hry mládeže v Nankingu) jsem zažila totálně narvaný stadión, teď to může být podobné.

Pomáhá vám, když vám tolik lidí roztleskává rozběh? Někomu to příliš nesedí a radši se soustředí na vlastní rytmus.

Mně to nevadí. Od mistrovství Evropy družstev v Lille jsem chytla nějaký rytmus, předtím mě to trošku rozhazovalo, tak jsem si diváky neroztleskávala.

Jak těžké pro vás bylo udržet formu po triumfu na juniorském mistrovství Evropy v Grossetu?

Ještě jsme přitrénovali na soustředění v Šamoríně týden před Londýnem. Pak jsem byla trochu unavená, ale začínám se dostávat do normálu, teď už třeba trénink výbušnosti vypadá hodně dobře.

Cítíte, že jste s trenérem Pogánym od zimního začátku vaší spolupráce učinili velký pokrok?

Upravili jsme rozběh, posunuli ho trochu víc do strany a dozadu, takže mám větší prostor před laťkou. A celkově se v tréninku věnujeme víc rychlosti a výbušnosti.

I tady v Londýně se potkáváte s Pogányho partnerkou Šárkou Kašpárkovou. Řešíte spolu atletiku?

Tady moc ne, byly jsme jen na nákupech a na jídle, ona se ptala atletů, jak se cítí, aby měla nějaké informace pro komentování ve studiu. Ale v Brně někdy na tréninky chodí, vidí zase něco jiného než trenér. Je super, když tam jsou dva páry očí, co můžou mé chyby odstranit.

Je pro vás jasnou favoritkou letos suverénní Ruska Lasickeneová?

Celou sezónu dominuje, vyhrála všechny Diamantové ligy, uvidíme, jak se popereme o další místa. I favorité několikrát vypadli, ale v jejím případě to nevypadá. Šla hodně závodů, což je možná dané i tím, že loni nemohla závodit.

Reklama