Hlavní obsah

Warholm a Francisová šokovali favority! Sekanová ve steeplu doběhla daleko za nejlepšími

Londýn
Aktualizováno

Jednadvacetiletý norský mladík Karsten Warholm vyhrál v Londýně běh na 400 m překážek v čase 48,35 s a postaral se o největší překvapení mistrovství světa. Rychlým začátkem zaskočil všechny favority a první pozici, na níž vbíhal do cílové rovinky, udržel. Lucie Sekanová skončila v rozběhu na 3000 metrů překážek předposlední. Jediná česká zástupkyně v dnešním programu šampionátu na postup v konkurenci běžkyň s mnohem lepšími časy pomýšlet nemohla, ale výkon 10:09,67 byl hodně za jejími možnostmi.

Foto: John Sibley, Reuters

Překvapivý mistr světa v běhu na 400 m překážek - Nor Karsten Warnholm.

Článek
Fotogalerie

Bývalý desetibojař Warholm, který ještě loni v Riu de Janeiro marně bojoval o postup do finále, se letos posunul na šesté místo světových tabulek, přesto ho na medaili asi nikdo netipoval. Rychlým začátkem však zaskočil všechny favority a první pozici, na níž vbíhal do poslední stovky, udržel. V cíli sám nemohl uvěřit tomu, co se mu povedlo.

Za vítězným Warholmem vybojoval Yasmani Copello s odstupem 14 setin stříbro pro Turecko. Největší favorit Američan Kerron Clement, dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Ria de Janeiro, se musel spokojit s bronzem.

O další senzaci se postarala Američanka Phyllis Francisová vítězstvím v běhu na 400 m v čase 49,92 s. Její krajanka a nejúspěšnější atletka historie MS Allyson Felixová získala bronz. Největší favoritka olympijská vítězka Shaunae Millerová-Uibová z Baham vbíhala do cílové rovinky na prvním místě, ale skončila bez medaile.

Dva roky neporažená čtvrtkařka z Baham očividně v souboji s Felixovou přepálila tempo. V závěru se téměř zastavila a přes ni se přehnala trojice soupeřek. Nejvíc sil měla Francisová, s níž se příliš nepočítalo. Salva Eid Násirová z Bahrajnu doběhla druhá a Felixová vybojovala už čtrnáctou medaili z mistrovství světa. Bilanci bude moci vylepšit ještě ve čtvrtkařské štafetě.

Sekanové v závěru došly síly

V hustém dešti se Sekanová při své premiéře na šampionátu snažila držet v hlavní skupině, ale v závěru jí došly síly, přestože její rozběh byl daleko nejpomalejší. Cílem proběhla téměř půl minuty za vítěznou Němkou Gesou Krauseovou, za svým letošním maximem z mistrovství Evropy družstev v Lille zaostala o 25 sekund.

"Jsem nespokojená. Samozřejmě jsem chtěla lepší čas, ale bohužel se to rozběhlo hodně pomalu. Bylo těžké v chumlu s holkama závodit, vybírat si místa na skok. Bere mi to hodně sil, nejsem na to zvyklá," popisovala novinářům. Jejímu výkonu neprospělo ani nevlídné počasí, které v Londýně panovalo. "Docela foukalo a deštěm hodně vytuhly ruce a nohy. Nebylo to úplně ideální, no," posteskla si Sekanová.

Účast na světovém šampionátu pro ni byla náplastí na loňské zklamání, kdy jí těsně unikl limit pro olympijské hry v Riu. Závodila díky pozvánce od mezinárodní federace IAAF. "Pozvánku jsem čekala, připravovali jsme se k tomu, i když jsem tušila, že to bude na hraně," doplnila běžkyně, která v součtu tří rozběhů obsadila 37. místo.

Nejrychleji zvládla rozběh Beatrice Chepkoechová z Keni za 9:19,03. Ale olympijská vítězka Ruth Jebetová z Bahrajnu doběhla hned za ní a bylo na ní jasně vidět, že si rozhodující útok schovává až na finále. Většina favoritek postoupila bez problémů, ale mezi vyřazenými je Sofia Assefaová z Etiopie, která v Londýně před pěti lety slavila olympijské stříbro. Doplatila na pomalý první rozběh.

Déšť dělal problémy

Déšť dělal problémy kladivářům, kteří klouzali v mokrém kruhu, i dálkařkám. Kvalifikační limit 670 cm zůstal pro všechny vzdálený, nejblíž se k němu na čtyři centimetry dostala Ruska Darja Klišinová, startující v rámci nezávislé výpravy. Na postup do finále nakonec stačilo jen 646 centimetrů.

Britský vytrvalec Mo Farah pět dní po titulu na 10 000 m udělal první krok ke čtvrtému zlatu na poloviční trati a celkově pátému double v podobě vítězství na obou vytrvaleckých tratích na MS a olympijských hrách. Bez problémů postoupil do sobotního finále, které bude posledním mistrovským závodem na dráze v jeho bohaté kariéře.

Koulařské zlato do Číny

Číňanka Kung Li-ťiao vyhrála soutěž koulařek výkonem 19,94 m a k dvěma bronzům a jednomu stříbru z mistrovství světa přidala kov nejcennější. Zkušená vrhačka, která letos jako jediná pokořila dvacetimetrovou hranici, se ve svém šestém finále na MS nejlépe vypořádala s deštěm smáčeným kruhem a získala pro svou zemi v Londýně první zlato.

Dvě nejlepší koulařky posledních let čtyřnásobná mistryně světa Valerie Adamsová z Nového Zélandu i obhájkyně titulu Němka Christina Schwanitzová daly přednost mateřským povinnostem. Olympijská vítězka Američanka Michelle Carterová, se 116 kilogramy nejtěžší z finalistek, měla na kluzkém povrchu velké problémy, ale 19,14 m jí až do poslední série stačilo na stříbro. Posledním pokusem ji však předstihla Maďarka Anita Mártonová vrhem dlouhým 19,49 m.

MS v atletice v Londýně:
Finále:
Muži:
400 m př.:
1. Warholm (Nor.) 48,35
2. Copello (Tur.) 48,49
3. Clement (USA) 48,52
4. Mowatt (Jam.) 48,99
5. Holmes (USA) 49,00
6. J. Santos (Dom. rep.) 49,04
7. Samba (Kat.) 49,74
8. Hussein (Švýc.) 50,07.
Ženy:
400 m:
1. Francisová (USA) 49,92
2. Násirová (Bahr.) 50,06
3. Felixová (USA) 50,08
4. Millerová-Uibová (Bah.) 50,49
5. Jacksonová 50,76
6. McPhersonová (obě Jam.) 50,86
7. Mupopová (Zamb.) 51,15
8. Williamsová-Millsová (Jam.) 51,48.
Koule:
1. Kung Li-ťiao (Čína) 19,94
2. Mártonová (Maď.) 19,49
3. Carterová (USA) 19,14
4. Thomasová-Doddová (Jam.) 18,91
5. Kao Jang (Čína) 18,25
6. Crewová (Kan.) 18,21
7. Leancjuková (Běl.) 18,12
8. Lópezová (Kuba) 18,03.
Kvalifikace:
Muži:
200 m - semifinále:
1. Young (USA) 20,12.
5000 m - rozběhy:
1. Barega (Et.) 13:21,50.
Kladivo:
1. Nowicki (Pol.) 76,85.
Ženy:
3000 m př. - rozběhy:
1. Chepkoechová (Keňa) 9:19,03,
...37. Sekanová (ČR) 10:09,67 - nepostoupila.
Dálka:
1. Klišinová (Rus.) 666.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články