Hlavní obsah

Němci nechtějí na stupně nikoho pustit. Překazí jim Češi sen?

Michal Osoba (Londýn)Právo

Chtějí, aby se na stupních vítězů mluvilo jen německy, a při pohledu na letošní výkonnost to vůbec není nereálné přání. Jenže plány německých oštěpařů chce v sobotu večer (od 21.15 SELČ) zhatit desítka soupeřů včetně českého dua Jakub Vadlejch a Petr Frydrych.

Foto: David Šváb, ČTK

Petr Frydrych (vlevo) a Jakub Vadlejch před odletem do Londýna. V sobotu budou bojovat ve finále.

Článek
Fotogalerie

O jedenáct letošních nejdelších hodů světa se podělilo trio Johannes Vetter, Thomas Röhler, Andreas Hofmann. „Sním o třech medailích pro Německo,“ přiznal Vetter poté, co předvedl nejdelší hod v historii všech kvalifikací 91,20 m.

„Každý mluví o duelu mezi Johannesem a Thomasem, ale bylo by krásné se dostat mezi ně nebo před ně,“ přidal se Hofmann. „Ale finále bude otevřené, ostatní kluci nám to určitě neulehčí,“ tuší Röhler, který zvládl kvalifikační limit až na druhý pokus.

Němci pomohli pozvednout oštěp po výkonnostně slabších letech, opět se na závodech bojuje o vítězství i za hranicí 90 metrů. „Určitě je to vzrušující pro diváky a posouvá to i ostatní závodníky. Pódiová místa podražila a dá se čekat, že to v sobotu nebude jiné,“ předpokládá Frydrych, jenž byl v kvalifikaci druhý nejlepší.

Vadlejch chce na vlnu

„Ano, Němci budou favority. Ale na mě je aspoň menší tlak a vždycky, když je někdo na vlně, můžu se chytit,“ vyhlíží finále vítěz loňské Diamantové ligy Vadlejch, jenž letos vyniká stabilitou výkonů za 87 metry. A čeká na pokus, který mu uletí...

„Slyšel jsem, že Němci chtějí být první tři,“ přitakává kouč českých oštěpařů Jan Železný. „Oni jsou takoví, my v tom sebevědomí musíme dozrát. Ale první tři nebudou,“ usměje se světový rekordman, který by si své vysněné stupně vítězů sestavil jinak.

„První dva moji kluci a za nimi Tero,“ zasní se Železný, jenž s Finem Pitkämäkim ke konci kariéry soupeřil a poté ho krátký čas i vedl. „Je tam ale mnohem víc připravených kluků, bude podle mě třeba 88 metrů, aby se dalo pomýšlet na medaili,“ čeká trojnásobný olympijský vítěz, který výkonem 92,80 m z Edmontonu 2001 drží rekord šampionátu.

Reklama