Hlavní obsah

Porážka bolí víc než noha. Bolt odmítl vozík a chystá ještě jedno loučení

Londýn

Bolest, zklamání a hořkost. Takové byly poslední chvíle na dráze jedné z největších postav atletické historie. Jamajský sprinter Usain Bolt kvůli zranění nedokončil finále sprinterské štafety na šampionátu v Londýně.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Jamajčan Usain Bolt ve finále štafety 4x100 m.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boltovo štafetové finále s pádem

Sobotní večer byl ve znamení nevydařených loučení. Nejprve svůj poslední závod na dráze při vrcholné akci běžel Mo Farah a vysněné zlaté sbohem na pětce nevyšlo. V cíli byl dřív Etiopan Muktaz Edris a britský vytrvalec zažil první porážku na šampionátu od roku 2011.

Ve Farahovi se mísilo zklamání s dojetím z rozlučky, jakou mu přichystal zaplněný stadión. V útrobách stadiónu se pak potkal s Boltem a popřál mu hodně štěstí. Jenže to se nejrychlejšímu muži planety ve finále vyhnulo obloukem.

Omlouval se parťákům

Nastoupil už v rozběhu, který zvládl suverénně, ve finále jako finišman přebíral na úrovni třetího místa a když se snažil posunout jamajskou štafetu výš, ucítil bolest ve svalu levé nohy. Zastavil a s tváří zkřivenou bolestí se skácel k zemi

V doprovodu svých kolegů a za mocného aplausu diváků, kteří současně slavili senzační zlato britské štafety, se dobelhal do cíle. „Omlouvám se,“ říkal Bolt posmutněle parťákům ze týmu. „Vidět odcházet skutečnou legendu takhle, to bolí,“ přiznal jeho dlouholetý tréninkový parťák a kolega ze štafety Yohan Blake.

Snad jen křeč

Nabídnuté kolečkové křeslo Bolt odmítl, takhle nejlepší sprinter historie nechtěl opouštět scénu. Z dráhy mířil rovnou na ošetřovnu, podle prvních vyšetření šlo jen o křeč, k níž mohlo přispět dlouhé čekání na start po loučení diváků s Farahem. „Víc než noha ho bolí porážka,“ líčil týmový lékař Ian Forbes.

Fanoušky pak Bolt pozdravil přes aplikaci Snapchat z masérského stolu. „Nechtěl jsem takhle šampionát končit, ale dal jsem do toho všechno, jako vždy. Všem děkuju. A ještě se vrátím říct sbohem,“ ujistil své příznivce před závěrečným blokem šampionátu.

A tak si Bolt před londýnským publikem přece jen užije důstojnější loučení, než jaké mu atletický osud nachystal na sobotní večer.

Reklama

Související témata: