Hlavní obsah

Řídký vzduch nepomohl, vousaté skokanské rekordy v Alpách odolaly

Ani vysoká nadmořská výška na mítinku v horském středisku Tignes nepomohla elitním skokanům k pokoření letitých světových rekordů. V kouzelné scenérii alpských štítů se silný protivítr postaral o to, že se současná špička v dálce a trojskoku maximálním hodnotám ani nepřiblížila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Skokani v AlpáchVideo: sntv

 
Článek

Na dálkařské maximum Mika Powella 895 cm ze světového šampionátu v roce 1991 si ve Francii brousili zuby hlavně Jihoafričan Luvo Manyonga a Američan Jeff Henderson, v nezvyklých podmínkách ale pohořeli. Manyonga exhibiční akci posvěcenou Mezinárodní atletickou federací vyhrál nijak nevyčnívajícím výkonem 846 cm a po závodu neskrýval rozčarování.

„Upřímně řečeno, jsem zklamaný. Pro 846 cm jsem nepřijel. Chtěl jsem atakovat hranici devíti metrů, vítr byl ale proti," vykládal v třítisícové nadmořské výšce čerstvý mistr světa z MS v Londýně a stříbrný medailista z olympiády v Riu.

Podobně se vedlo i americkému trojskokanovi Christianu Taylorovi, který sní o překonání 22 let starého světového rekordu Brita Jonathana Edwardse (18,29 metru). Dvojnásobný olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa ale zaznamenal jen 16,99 metru a nestačil ani na krajana Willa Claye, který doskočil do vzdálenosti 17,42 m.

„Podmínky byly k překonání rekordu složité. Ale tohle je přesně to, co atletika potřebuje. Naprosto parádní soutěž, do posledního pokusu napínavá. Doufám, že se sem vrátíme napřesrok," poznamenal Taylor. Pro sedmadvacetiletého závodníka je překonání Edwardsova maxima jedním z hlavních cílů, dosud se mu nejvíce přiblížil předloni v Pekingu, kdy za rekordním skokem zaostal o pouhých osm centimetrů.

Reklama

Související témata: