Hlavní obsah

Špotáková je v nominaci na nejlepší atletku Evropy

Lausanne

Mistryně světa v hodu oštěpem Barbora Špotáková figuruje v desetičlenné nominaci na nejlepší atletku Evropy za letošní rok. Slavnostní vyhlášení ankety se uskuteční v sobotu 14. října ve Vilniusu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Špotáková

Článek

Špotáková se v anketě dvakrát prosadila na přední příčky po svých olympijských triumfech. V roce 2008 po pekingském vítězství byla druhá, zlato z Londýna v roce 2012 jí vyneslo třetí místo.

Prvenství v anketě získali v minulosti jen tři čeští atleti. Dvakrát ji ovládl oštěpař Jan Železný (1996 a 2000), desetibojař Tomáš Dvořák vyhrál v roce 1999 a naposledy triumfovala Zuzana Hejnová, která v roce 2013 neprohrála ani jeden z 13 závodů v běhu na 400 metrů překážek, získala titul mistryně světa a ovládla Diamantovou ligu.

Prestižní seriál v novém formátu letos vyhrála i Špotáková, což se jí povedlo popáté v kariéře. K soupeřkám šestatřicetileté oštěpařky v anketě o evropskou atletku roku patří již trojnásobná mistryně světa v hodu kladivem Polka Anita Wlodarczyková, diskařská suverénka Sandra Perkovičová z Chorvatska, světová šampionka v běhu na 200 metrů a bronzová medailistka ze stovky Dafné Schippersová či Ruska Marija Lasickeneová, která letos vládla výškařkám.

V mužské nominaci nechybí britský vytrvalec Mo Farah, který může anketu vyhrát počtvrté.

Reklama

Související témata: