Hlavní obsah

Zemřel slavný český běžec, donedávna rekordman na čtvrtce

Praha

Smutná zpráva. Po krátké nemoci zemřel jeden z domácích hrdinů atletického ME v osmasedmdesátém Karel Kolář, v Praze na Strahově tehdy elitní čtvrtkař skončil druhý v individuálním závodě a ve štafetě na 4x400 m pomohl československé sestavě k bronzové medaili. Zprávu o jeho dnešním úmrtí přinesl web atletika.cz. Za dva měsíce by mu bylo 62 let.

Foto: ČTK

Karel Kolář na archivním snímku z 28. srpna 1978 z mistrovství Evropy v Praze, kde získal stříbrnou medaili časem 45,77 sekundy, který byl českým rekordem více než 30 let.

Článek
Fotogalerie

Kolář se na čtyřstovce stal halovým mistrem Evropy v roce 1979 ve Vídni, jeho čas 46,21 byl v tu chvíli neoficiálním světovým rekordem. O rok dříve zazářil doma. Na venkovním evropském šampionátu v Praze si doběhl výkonem 45,77 pro stříbro, po infarktovém závěru zůstal jen čtyři setiny za vítězným Němcem Franzem-Peterem Hofmeisterem. A famózně pak z páté pozice finišoval pro bronz štafety, kterou s ním tvořili Josef Lomický, František Břečka a Miroslav Tulis.

Oba zmíněné sólové časy platily více než tři desítky let jako národní rekordy, než je v jediném roce - 2012 - překonal Pavel Maslák. Mezi Kolářovy mezinárodní úspěchy patří také stříbro z HME v Sindelfingenu 1980 či ve stejném roce semifinále olympijských her v Moskvě.

Doma získal devět československých titulů, z toho osm individuálních - pět venku, tři v hale. Na šampionátech v letech 1979 a 1980 ovládl současně 400 i 200 metrů

Kolářovu závodní kariéru ukončila už v 26 letech artróza kolen. Věnoval se pak jako trenér malým fotbalistům či atletům v Turnově, působil také jako masér. Ještě před čtyřmi týdny předával podle atletického webu dětem ceny na závodech v Brně.

Reklama