Hlavní obsah

Železný se nechce v kvalifikaci oštěpařů příliš zdržet

GÖTEBORG

Oštěpař Jan Železný zahájí v pondělí své účinkování na atletickém mistrovství Evropy, které pro něj bude poslední velkou akcí v kariéře. Trojnásobného olympijského vítěze a mistra světa čeká večer neoblíbená kvalifikace. V akci se v první den šampionátu na stadiónu Ullevi objeví třináct českých atletů.

Článek

Čtyřicetiletý Železný má před kvalifikací jasný cíl. "Bylo by dobré uspět hned prvním hodem. Kdybych pak ve finále hodil 85 metrů, byl bych spokojený. Medaili bych samozřejmě chtěl," řekl při odletu z Prahy novinářů světový rekordman, jehož maximem na kontinentálním mistrovství je třetí místo z roku 1994. Železný bude házet v první skupině od 18:10, limit je 81 metrů. Hlavními favority oštěpařské soutěže jsou Nor Andreas Thorkildsen a Fin Tero Pitkämäki.

Většinu závodníků čekají rozběhy a kvalifikace, "ostrý" start absolvuje Denisa Ščerbová, která vstoupí do první části sedmiboje. "Ráda bych zaútočila na svůj osobní rekord 5828 bodů, bojím se ale oštěpu. Trochu nervózní přeci jen jsem, sedmiboj není moje hlavní disciplína," uvedla juniorská mistryně světa v dálce na svazovém serveru. V soutěži se bude prezentovat s úpravou nehtů v českých barvách. "Chtěla jsem nějak vyjádřit národní hrdost," řekla Ščerbová.

Jasnou favoritkou je domácí olympijská šampiónka Carolina Klüftová, jež nevylučuje útok na evropský rekord Larisy Nikitinové z roku 1989, který má hodnotu 7007 bodů. "Mám formu na 7000 bodů. Šance tu je, ale muselo by všechno vyjít," uvedla třiadvacetiletá hvězda s osobním maximem 7001 bodů.

Machura pro zkušenosti, Ton a Janků chtějí do finále

Hned v úvodní disciplíně celého programu, kvalifikaci koulařů, nastoupí Remigius Machura mladší, jehož cíl bude především sbírání zkušeností. Naopak jednoznačné ambice v podobě finálové účasti mají výškaři Svatoslav Ton a Tomáš Janků. "Jsem vysoko v evropských i světových tabulkách a rád bych to tady potvrdil," řekl České televizi Ton, jenž je letos s výkonem 232 cm pátý na světě. Jedničkou letošní sezony je švédský olympijský vítěz Stefan Holm, který skočil 234 cm.

Hned trojnásobné zastoupení bude mít česká atletika v rozbězích na 400 m překážek, kde má naději na postup celé vyrovnané trio Zuzana Hejnová, Zuzana Bergrová, Alena Rücklová. V kvalifikaci kladivářek budou házet Lenka Ledvinová s Lucií Vrbenskou, hladkou čtvrtku poběží Karel Bláha, na stovku nastoupí mladý Vojtěch Šulc a na patnáctistovce odstartuje své snažení Michal Šneberger.

První sady medailí se budou rozdělovat v mužské kouli a běhu žen na 10 000 metrů.

Reklama

Související témata: