Hlavní obsah

Cenu Věry Čáslavské za zásluhy žen ve sportu získala Špotáková

Praha
Aktualizováno

Oštěpařka Barbora Špotáková se stala čtvrtou laureátkou Ceny Věry Čáslavské, kterou uděluje Český olympijský výbor za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí. „Cena je v těch nejlepších rukou,“ prohlásil Jiří Kejval, předseda ČOV, když skleněnou trofej předával úspěšné atletce.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Barbora Špotáková pózuje s Cenou Věry Čáslavské.

Článek

„Bára je nejen skvělá sportovkyně, ale i vzorná matka. Dokázala skloubit rodinu a vrcholový sport. Navíc říká věci tak, jak je cítí, zajímá se o spoustu dalších věcí a národ ji má za to rád,“ řekl dál Jiří Kejval. „Je to hodně podobné jako u Věry Čáslavské, která se nevěnovala jen sportu, ale měla své pevné názory, vždy si stála za svým. Proto si myslím, že je cena v těch nejlepších rukou,“ dodal předseda ČOV.

Barbora Špotáková se letos podruhé v kariéře stala mistryní světa a Cena Věry Čáslavské má pro ni mimořádný význam. „Věra byla výjimečná a výjimečné je i tohle ocenění. Moc za něj děkuji," řekla šestatřicetiletá oštěpařka. „Trofej je krásná. Bude mít své čestné místo," prozradila s tím, že cena ji bude Čáslavskou denně připomínat. „Paní Věra dokázala, že sport není jen otrocká práce. Hrozně se mi líbilo, jak z ní sálala energie, jak ji dovedla předávat," vysvětlovala dvojnásobná olympijská vítězka.

Cena Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí byla udělena již počtvrté. První držitelkou ocenění se stala dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu, Štěpánka Hilgertová. Před dvěma lety trofej získala předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu Naďa Knorre a loni ji obdržela Věra Růžičková, olympijská vítězka v gymnastice ve víceboji družstev.

Skleněná trofej má tvar písmena V a podle designérky Marie Čulenové Hostinové, která ji vytvořila, symbolizuje nejen iniciálu křestního jména Čáslavské, ale také znamená vítězství a v neposlední řadě roztažené ruce nad hlavou, které gymnasté mají po svém vystoupení. Roztažené ruce podle ní ztvárňují bojovnost a hrdý postoj.

Reklama

Související témata: