Hlavní obsah

Jepkosgeiová překonala světový rekord z Pražského půlmaratonu

Aktualizováno

Keňanka Joyciline Jepkosgeiová zaběhla ve Valencii světový rekord v půlmaratonu časem 1:04:51. Svůj výkon z dubnového závodu v Praze zlepšila o jednu sekundu. Pro třiadvacetiletou vytrvalkyni to byl již šestý světový rekord v tomto roce - pět jich vytvořila v české metropoli.

Foto: RunCzech

Joyciline Jepkosgeiová je nejrychlejší půlmaratónkyní světa.

Článek

Během dubnového půlmaratonu v Praze stanovila Jepkosgeiová nejlepší světové časy na silnici také na deset (30:05), patnáct (45:37) a dvacet kilometrů (1:01:25). V září pak na pražské Grand Prix jako první žena v historii zaběhla silničních 10 kilometrů pod 30 minut, když vyhrála za 29:43 minuty.

Ve Valencii měla s pomocí vodiče běžet tempem 3:05 minuty na kilometr, ale tento plán zpočátku výrazně překročila a na pěti kilometrech byla za 14:52. Desítku zvládla za 30:09, ale pak se přepálený úvod na jejím výkonu podepsal. Na mezičase po 15 kilometrech již zaostávala za výkonem z Prahy (45:59). V závěru však ještě dokázala zmobilizovat síly a v cílové rovince se jí povedlo rekord těsně pokořit.

"Běžela jsem tu poprvé a moc jsem si to užila. Okruh je ideální pro rychlé časy. Snad se sem vrátím v březnu na mistrovství světa v půlmaratonu," uvedla Jepkosgeiová. Druhou krajanku Fancy Chemutaiovou porazila o 45 sekund.

Závod mužů vyhrál potřetí za poslední čtyři roky keňský rodák reprezentující Bahrajn Abraham Cheroben za 59:11. Čtvrtý doběhl Nor Sondre Nordstad Moen v čase 59:47 a jako třetí Evropan v historii se dostal pod hranici jedné hodiny. Před ním to dokázali Brit Mo Farah (59:22) a Portugalec Antonio Pinto (59:43).

Reklama