Hlavní obsah

Fredericks byl ve Francii obviněn kvůli korupční kauze kolem Ria

Paříž

Bývalý namibijský sprinter a člen vedení mezinárodní atletické federace IAAF Frankie Fredericks byl ve Francii předběžně obviněn v souvislosti s korupčním skandálem při volbách dějiště olympijských her 2016. Mluvčí pařížského soudu řekl agentuře AFP, že Fredericks byl obviněn z přijímání úplatků a praní špinavých peněz.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Bývalý namibijský sprinter a člen vedení mezinárodní atletické federace IAAF Frankie Fredericks byl ve Francii předběžně obviněn v souvislosti s korupčním skandálem při volbách dějiště olympijských her 2016.

Článek

Několikanásobný medailista z OH a MS Fredericks podle dříve zveřejněných podezření dostal peníze od Papy Massaty Diacka, který byl loni kvůli korupci potrestán doživotním zákazem působení v atletice. Devětačtyřicetiletý bývalý atlet ale tvrdí, že 300 000 dolarů, které dostala s ním spojovaná firma v den voleb pořadatele OH 2016, bylo určeno na propagaci atletiky v Africe.

Fredericks se už kvůli podezření vzdal několika funkcí. Začátkem března odstoupil z komise Mezinárodního olympijského výboru hodnotící uchazeče o pořadatelství olympijských her v roce 2024 i z komise IAAF vyšetřující ruský doping.

Předběžné obvinění podle francouzských zákonů znamená, že existuje silné podezření ze spáchání trestného činu. Úřady však nemusejí případ uzavřít a mohou dál vyšetřovat.

Reklama