Hlavní obsah

Vítězka maratónu z Ria má za doping čtyřletý trest

Olympijská vítězka v maratónu Jemima Sumgongová z Keni nesmí kvůli pozitivnímu testu na krevní doping EPO čtyři roky závodit. Trest platí zpětně od dubna, dvaatřicetiletá vytrvalkyně tak přišla o šanci pokusit se obhájit zlato na hrách v Tokiu 2020. Sumgongová neprošla mimosoutěžní kontrolou 28. února.

Foto: Profimedia.cz

Vítězka maratónu žen Jemima Sumgongová slaví v Riu olympijský triumf.

Článek

Sumgongová loni dokázala získat zlato v Riu de Janeiro na nejdelší trati jako první Keňanka v historii a ovládla také slavný maratón v Londýně. Navíc měla velkou šanci získat prémii 250 000 dolarů za vítězství v sérii nejslavnějších městských maratónů (WMM). Těsně před koncem dvouletého soutěžního cyklu však vyšlo najevo, že dopovala.

Keňská atletka před národním dopingovým tribunálem vypověděla, že vědomě nedopovala. Obhajobu postavila na tom, že EPO se dostalo do jejího těla při krevní transfúzi v nemocnici, poté co přišla na ošetření s krvácením při mimoděložním těhotenství.

Jenže pro svá slova nepředložila důkazy. Neměla z nemocnice potřebné dokumenty a ani nebyla schopna sdělit jméno ošetřujícího lékaře. Proto jí keňská antidopingová agentura zastavila činnosti na čtyři roky zpětně od 3. dubna.

Sumgongová odevzdala pozitivní vzorek v únoru v Keni v rámci rozšířeného programu IAAF s mimosoutěžními testy zaměřenými na elitní maratónské běžce, který podporuje právě sdružení WMM.

Zařadila se tak na obsáhlý seznam keňských běžců na dlouhých a středních tratí, kteří měli v posledních letech desítky dopingových nálezů. Čtyřletý distanc si odpykává třeba i jiná elitní maratónkyně Rita Jeptoová, vítězka prestižních závodů v Bostonu a Chicagu. Rovněž měla v těle EPO.

Reklama